Newsflash corona

30/03/2020
Met deze Newsflash houden we je regelmatig op de hoogte van de impact van de coronacrisis op Belgische bedrijven en werknemers.

In deze editie komen de 4 onderstaande topics aan bod: 

 • Aanvulling van loon op tijdelijke werkloosheid door werkgevers
 • Het antwoord op alle werknemervragen: nieuwe FAQ!
 • Update sociale verkiezingen
 • Livestreaming: gedeeld werkgeverschap, terbeschikkingstelling & aannemingsovereenkomst

Uiteraard kun je ook onze coronawebsite bezoeken. Deze wordt dagelijks up-to-date gehouden. Behoefte aan persoonlijk en deskundig advies op maat van je bedrijf, stel dan hier je vraag en wij nemen zo snel mogelijk met jou contact op.

SD Worx blijft je ondersteunen tijdens deze uitdagende weken. 

Aanvulling van loon op tijdelijke werkloosheid door werkgevers

Wie tijdelijk werkloos wordt, verliest een deel van zijn nettoloon. Heel wat werkgevers willen een aanvulling betalen bovenop de werkloosheidsuitkering ten laste van de RVA. Voor de werknemer is het uiteraard een hele geruststelling om een gegarandeerd inkomen te hebben gedurende de periode van tijdelijke werkloosheid. En zo kun je als werkgever je waardering tonen naar de werknemers.

SD Worx kan je hierbij helpen

Het is belangrijk niet te veel te betalen want anders wordt het beschouwd als loon en onderworpen aan bijdragen en belastingen. Bovendien loop je het risico dat je werknemers hun werkloosheidsuitkering kwijtraken. Kortom, het is een zeer complexe situatie waarmee onze experts je werkgevers kunnen helpen.

Bekijk de video waarin we uitleggen waarop je als werkgever moet letten. Heb je behoefte aan persoonlijk en deskundig advies, vraag dan hier een offerte aan.


Het antwoord op alle werknemervragen: nieuwe FAQ!

Een leidraad om het hoofd te bieden aan de grote toestroom van vragen van medewerkers

Ook je werknemers zitten met heel wat vragen over de impact van de coronamaatregelen. “Ontvang ik nog maaltijdcheques tijdens mijn tijdelijke werkloosheid? En welke invloed heeft dit op mijn vakantiedagen en pensioen?”

Daar waar anderen vooral focussen op de bekommernissen van de werkgever, gaan we bij SD Worx een stapje verder. In onze nieuwe uitgebreide vraag- en antwoordtool bieden we ook klaarheid voor je medewerkers. Gebruik hem zelf om vragen te beantwoorden of deel de link met je medewerkers.


Update sociale verkiezingen

Vorige week beslisten de sociale partners om de sociale verkiezingen, die in mei 2020 zouden plaatsvinden, uit te stellen naar een latere datum omwille van de corona-crisis. De lopende procedure wordt opgeschort vanaf procedurestap X+36. Dit kon je al lezen in ons vorig nieuwsbericht. 

Dat brengt heel wat juridische en praktische vragen met zich mee. Daarover werd afgelopen dagen heel wat onderhandeld door werkgevers- en werknemersorganisaties.  

Gratis webinar

Bekijk de gratis webinar met meer gedetailleerde informatie over het uitstel van de sociale verkiezingen.


Livestream: gedeeld werkgeverschap, terbeschikkingstelling & aannemingsovereenkomst

Het Coronavirus heeft in een mum van tijd het bedrijfsleven overhoop gegooid. De impact op de economie is duidelijk, 

 • sommige niet-essentiële bedrijven zijn verplicht door de overheid moeten sluiten, denk maar aan de horeca;
 • andere wel essentiële ondernemingen moeten dan weer verplicht open blijven, bvb. voedingswinkels, apotheken, dierenvoedingswinkels, tankstations;
 • ziekenhuizen hebben een tekort aan personeel en doen oproepen naar vrijwilligers om te komen helpen;
 • sommige bedrijven hebben net geen werk meer en moeten hun werknemers tijdelijk werkloos stellen.

Tijdens de livestream Gedeeld werkgeverschap, terbeschikkingstelling & aannemingsovereenkomst geven onze expert je meer uitleg over: 

 • Aanneming – Terbeschikkingstelling
 • Multiwerkgeversovereenkomst
 • Werkgeversgroepering
 • HR aspecten van gedeeld werkgeversschap

We kunnen een en ander met elkaar rijmen. Bedrijven die hun werknemers tijdelijk werkloos moeten stellen, kunnen die werknemers misschien inzetten in sectoren die het nu het hardst nodig hebben.

Schrijf je hier in voor de livestream op donderdag 2 april