Newsflash corona

16/04/2020
Met deze newsflash houden we je regelmatig op de hoogte van de impact van de coronacrisis op Belgische bedrijven en werknemers.

In deze editie komen de 5 onderstaande topics aan bod:

  1. wat de verlenging van de lockdownmaatregelen voor jouw onderneming betekent;
  2. webinar: sociaal overleg in tijden van corona;
  3. je aanvraag tijdelijke werkloosheid en de uitbetaling aan werknemers;
  4. de aandachtspunten voor je loonbonusplan in coronatijden;
  5. wat is de impact op het menselijk kapitaal binnen jouw onderneming? Vul onze enquête in.

Uiteraard kun je ook onze coronawebsite bezoeken. Deze wordt dagelijks up-to-date gehouden. Behoefte aan persoonlijk en deskundig advies op maat van je bedrijf, stel dan hier je vraag en wij nemen zo snel mogelijk met jou contact op.

SD Worx blijft je ondersteunen tijdens deze uitdagende weken!

Update lockdownmaatregelen: verlenging tot 3 mei

Tuincentra mogen opnieuw volledig open, geen festivals

We zullen de strenge coronamaatregelen nog een tijdje langer moeten respecteren: de veiligheidsraad besliste om de regels al zeker tot 3 mei te verlengen. Maar er zijn ook enkele versoepelingen.


Wat je als werkgever moet weten

Webinar: sociaal overleg in tijden van corona

De coronacrisis zorgt voor heel wat uitdagingen. Ook voor het sociaal overleg in je organisatie. Tijdens de crisis gaat het overleg door. Dat roept een aantal praktische vragen op rond werking en bevoegdheden van de overlegorganen. Maar ook vragen over de rol van de overlegorganen bij de maatregelen die je organisatie moet nemen. En hoe organiseer je dat allemaal, zodat ook nu de juridische spelregels gevolgd worden?

 

De experts van SD Worx staan klaar om je daarbij te ondersteunen. In deze webinar krijg je antwoord op de meest actuele vragen en concrete handvaten om aan de slag te gaan.

 

Speciale actie

Alle deelnemers van deze webinar krijgen tot 30 april de mogelijkheid om een gratis telefonisch nazorgmoment van 30 minuten met één van de trainers aan te vragen.Tijdens dat moment bespreek je met de trainer hoe je de aangereikte oplossingen snel kan inzetten in jouw bedrijf en bespreek je welke uitdagingen er concreet op de plank liggen.


Schrijf je in voor de webinar: sociaal overleg in tijden van corona

Waarom ontvingen medewerkers nog geen werkloosheidsuitkering

Je aanvraag tijdelijke werkloosheid is wel degelijk in orde

De voorbije dagen kregen we heel wat ongeruste vragen over de uitbetaling ‘tijdelijke werkloosheid’. Sommige medewerkers ontvingen die al (volledig of gedeeltelijk), anderen wachten nog steeds. Was de aanvraag wel correct ingediend?


We kunnen je geruststellen: de dagen die je in maart inboekte als ‘overmacht’ werden automatisch doorgegeven aan de Hulpkas of vakbond waarbij je medewerker is aangesloten.

 

Sommige uitbetalingsinstellingen melden dat ze nog wachten op de bevestiging van jou als werkgever. Dat is niet het geval: in eDox vind je daar een bewijs van terug. Weet wel dat je medewerker ook het C3.2 document aan zijn uitbetalingsinstelling moet sturen.


Houd er rekening mee dat de doorlooptijd bij de vakbonden en Hulpkas door de grote hoeveelheid dossiers langer kan zijn dan normaal.

 

We begrijpen dat dit ongemak met zich meebrengt voor je medewerkers, maar vragen - gezien de omstandigheden - om nog even geduld uit te oefenen. Alle bevoegde diensten zijn hard aan het werk om de grote toestroom aan aanvragen correct te verwerken.


Dank voor het begrip.


Corona en je loonbonusplan (cao 90): enkele aandachtspunten

Onze expert geeft raad

Geëngageerde medewerkers zijn je grootste troef en die geef je graag iets extra. Een bonus, bijvoorbeeld. Misschien diende je al een plan in. Maar wat als die beloning in gevaar komt in deze coronatijden? Of wil je er nog een invoeren en zo je medewerkers financieel bedanken voor hun extra inzet? Onze expert Isabelle Cornelis vertelt waar je rekening mee moet houden.


Lees hier meer

Wat is de impact op het menselijk kapitaal binnen jouw onderneming?

Vul onze enquête in

De coronacrisis stelt je als werkgever vandaag voor ongekende uitdagingen. Samen met de Antwerp Management School, het VBO en HRPro peilen we naar de impact op je belangrijkste kapitaal, je medewerkers. Op welke vlakken ondervind je moeilijkheden? Hoe ga je met die extra druk om?

 

We willen je graag vragen onze vragenlijst in te vullen. Dat duurt ongeveer 10 minuten, maar helpt ons om jou nog beter te ondersteunen en collega-ondernemers te inspireren, zodat we hier samen sterker uitkomen.


Vul de enquête in 

Heb je nog vragen of suggesties? Contacteer ons via Consulting@sdworx.com