Newsflash corona

16/04/2020

In deze editie vind je meer info over:

  • wat de verlenging van de lockdownmaatregelen voor jouw onderneming betekent;
  • je aanvraag tijdelijke werkloosheid en de uitbetaling aan werknemers;
  • de aandachtspunten voor je loonbonusplan in coronatijden.

Verder ook nog dit:

  • reminder voor ons gratis webinar rond de nieuwe tewerkstellingsmaatregelen;
  • blijf makkelijk op de hoogte met onze PROXY bijblijfsessies;
  • een onderzoek naar de impact op het menselijk kapitaal binnen jouw onderneming.

Alle info makkelijk terugvinden? Voeg onze coronawebsite en onze FAQ toe aan je favorieten. 

Weet dat je op ons kunt blijven rekenen voor een persoonlijke toelichting, concreet advies en werkbare oplossingen. Neem contact op met je vaste aanspreekpunt of via het kmo-kantoor in je regio. #StayConnected

Update lockdownmaatregelen: verlenging tot 3 mei

Tuincentra mogen opnieuw volledig open, geen festivals

We zullen de strenge coronamaatregelen nog een tijdje langer moeten respecteren: de veiligheidsraad besliste om de regels al zeker tot 3 mei te verlengen. Maar er zijn ook enkele versoepelingen.


Wat je als werkgever moet weten

Samen naar een slimme exit-strategie voor jouw kmo

Help mee collega-ondernemers te inspireren

Na een maand in lockdown en een noodgedwongen reorganisatie van je dagelijkse werking, is het tijd om vooruit te blikken. Hoe ga je straks te werk om de motor weer aan de praat te krijgen? Helaas is er geen passe-partoutoplossing. Elke onderneming is uniek en vereist een eigen aanpak. Maar er is ook goed nieuws: met jouw drive en onze people solutions vormen we een sterk team. Werk jij aan een exit-plan en wil je mee andere ondernemers op weg helpen? Laat het ons weten!


Vertel ons over jouw exit-strategie

 

Binnenkort organiseren we inspiratiesessies op maat van jouw sector. Liever nu al persoonlijk advies? Dat kan ook. Neem contact op voor een afspraak.


Waarom ontvingen medewerkers nog geen werkloosheidsuitkering?

Je aanvraag tijdelijke werkloosheid is wel degelijk in orde

De voorbije dagen kregen we heel wat ongeruste vragen over de uitbetaling ‘tijdelijke werkloosheid’. Sommige medewerkers ontvingen die al (volledig of gedeeltelijk), anderen wachten nog steeds. Was de aanvraag wel correct ingediend? 


We kunnen je geruststellen: de dagen die je in maart inboekte als ‘overmacht’ werden automatisch doorgegeven aan de Hulpkas of vakbond waarbij je medewerker is aangesloten.


Sommige uitbetalingsinstellingen melden dat ze nog wachten op de bevestiging van jou als werkgever. Dat is niet het geval: in eDox vind je daar een bewijs van terug (\werknemer\sociale documenten\e-asr Wlh wech005). Weet wel dat je medewerker ook éénmalig het C3.2 document aan zijn uitbetalingsinstelling moet sturen. Zodra dat is gebeurd, zijn er ook geen controlekaarten meer nodig voor de maanden maart, april, mei en juni 2020.


Houd er rekening mee dat de doorlooptijd bij de vakbonden en Hulpkas door de grote hoeveelheid dossiers langer kan zijn dan normaal.


We begrijpen dat dit ongemak met zich meebrengt voor je medewerkers, maar vragen - gezien de omstandigheden - om nog even geduld uit te oefenen. Alle bevoegde diensten zijn hard aan het werk om de grote toestroom aan aanvragen correct te verwerken.


Corona en je loonbonusplan (cao 90): enkele aandachtspunten

Onze experte geeft raad

Geëngageerde medewerkers zijn je grootste troef en die geef je graag iets extra. Een bonus, bijvoorbeeld. Misschien diende je al een plan in. Maar wat als die beloning in gevaar komt in deze coronatijden? Of wil je er nog een invoeren en zo je medewerkers financieel bedanken voor hun extra inzet? Onze experte Isabelle Cornelis vertelt waar je rekening mee moet houden.


Lees meer

Maatregelen om de continuïteit van bedrijven te ondersteunen

Gratis webinar met duiding door experts

Op vrijdag 17 april van 10.00 tot 11.00 uur geven twee juridische experts uit onze kmo-divisie meer tekst en uitleg bij de nieuwe maatregelen én beantwoorden ze jouw vragen rond tewerkstelling tijdens deze coronacrisis. Registreer je gratis en stel je vraag meteen via het inschrijfformulier. Tijdens de sessie behandelen we geen bijkomende vragen, dus stel ze zeker bij je inschrijving!


Schrijf je in

Blijf op de hoogte van de sociaaljuridische actua met de online PROXY bijblijfsessies 

Eenvoudig up-to-date, zonder uit je kot te komen

De overheid nam al heel wat ondersteunende maatregelen om het effect van de economische stilstand op te vangen. In de komende maanden zal dit wellicht niet anders zijn. Nu meer dan ooit is het zaak om bij te blijven. Het sociaaljuridisch speelveld verandert wekelijks. Dankzij onze PROXY bijblijfsessies blijf je makkelijk op de hoogte. Ontdek hier meer.


Schrijf je in voor de PROXY bijblijfsessies

Wat is de impact op het menselijk kapitaal binnen jouw onderneming?

Vul onze enquête in

De coronacrisis stelt je als werkgever vandaag voor ongekende uitdagingen. Samen met de Antwerp Management School, het VBO en HRPro peilen we naar de impact op je belangrijkste kapitaal, je medewerkers. Op welke vlakken ondervind je moeilijkheden? Hoe ga je met die extra druk om?


We willen je graag vragen onze enquête in te vullen. Dat duurt ongeveer 10 minuten, maar helpt ons om jou nog beter te ondersteunen en collega-ondernemers te inspireren, zodat we hier samen sterker uitkomen. 


Vul de enquête in