Newsflash corona

14/04/2020
Met deze Newsflash houden we je regelmatig op de hoogte van de impact van de coronacrisis op Belgische bedrijven en werknemers.

In deze editie komen de 4 onderstaande topics aan bod:

  • overzicht van de nieuwe tewerkstellingsmaatregelen (schema én video);
  • bestaande oplossingen voor bedrijven in niet-essentiële sectoren die doorwerken;
  • bevestiging van verlenging vereenvoudigde procedure tijdelijke werkloosheid;
  • de checklist die de sociale inspectie gebruikt om je bedrijf te controleren op de opgelegde veiligheidsvoorschriften.

Uiteraard kun je ook onze coronawebsite bezoeken. Deze wordt dagelijks up-to-date gehouden. Behoefte aan persoonlijk en deskundig advies op maat van je bedrijf, stel dan hier je vraag en wij nemen zo snel mogelijk met jou contact op.

SD Worx blijft je ondersteunen tijdens deze uitdagende weken. 

 

Maatregelen om de continuïteit van bedrijven te ondersteunen

Alle oplossingen in één handig overzicht én uitgelegd in een video

De regering stelde op 11 april een pakket maatregelen voor die ervoor moeten zorgen dat werkgevers en werknemers – vooral in vitale en kritieke sectoren – maximaal aan de slag kunnen blijven. We maakten het verschil tussen de types sectoren nog eens duidelijk en goten de maatregelen in een handig overzicht met daarbij alle info die nu bekend is. 


Bekijk het overzicht 

 

Onze expert geeft uitleg over het pakket van maatregelen

Er komen bijvoorbeeld 120 extra voordelige overuren, de mogelijkheid om korte contracten na mekaar te sluiten of werknemers tijdelijk aan een andere werkgever uit te lenen. Voor bepaalde werkgevers wordt het ook mogelijk om niet actieve werknemers, zoals tijdelijk werklozen, SWT’ers of mensen in tijdskrediet, aan te werven zonder dat ze hun volledige uitkering verliezen, al is deze maatregel slechts van toepassing voor werkgevers in de vitale sectoren. Bekijk de video voor meer uitleg.


Bekijk de video

 

Extra advies nodig per telefoon? Dat kan met een coachingcall!

Wil je samen met een expert bekijken welke maatregelen specifiek voor jou van toepassing zijn of welke maatregelen de meeste voordelen opleveren voor werkgever en werknemer, boek dan een coachingcall. Als team staan we voor je klaar. Afhankelijk van onze agenda wordt de call met één van onze experts ingeboekt.


Boek je coachingcall 

Oplossingen voor ondernemingen in niet-essentiële sectoren

Bestaande mogelijkheden op een rij

De net goedgekeurde maatregelen bieden vooral oplossingen aan de kritieke en vitale bedrijven. Is je onderneming nog altijd actief maar in een niet-essentiële sector, dan bieden deze maatregelen weinig soelaas. Daarom lijsten we de bestaande mogelijkheden nog eens op.


Check hoe jij je continuïteit kunt garanderen 

Ontdek je opties om medewerkers te belonen voor hun inzet  

Vereenvoudigde procedure tijdelijke werkloosheid tot 31 mei 2020

Minister van Werk zet licht op groen voor verlenging 

Eind maart vereenvoudigde de regering de procedure voor de toekenning van tijdelijke werkloosheid door overmacht. Initieel geldde die tot 19 april 2020, maar de federale minister van Werk Nathalie Muylle bevestigde een verlenging tot en met 31 mei 2020. Maak je al gebruik van de regeling tijdelijke werkloosheid, dan moet je niets ondernemen. 


Wil je tijdelijke werkloosheid inroepen?


Zo dien je je aanvraag in  

Checklist voorschriften rond hygiëne en social distancing

Kun jij alle punten afvinken? Bereid je voor op controle

Als je bedrijf blijft draaien, moet je nog tot minstens 19 april aan strenge veiligheidsvoorwaarden voldoen. Zo moet iedereen zo veel mogelijk afstand houden van anderen, moeten medewerkers hun handen geregeld kunnen wassen …

Allemaal maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Reken maar dat de sociale inspectie controles uitvoert om te kijken dat je alle voorschriften volgt. De FOD Werkgelegenheid stelde een handige checklist op waarmee je je kunt voorbereiden op zo’n bezoek. 


Download de checklist