Newsflash corona

14/04/2020
De regering stelde dit weekend een nieuwe reeks maatregelen voor die bedrijven uit kritieke en vitale sectoren moet ondersteunen. Enerzijds zijn er nieuwe mogelijkheden om je eigen personeel meer te laten werken en daarvoor voordelig te belonen. Anderzijds wordt het eenvoudiger om werknemers uit andere sectoren tijdelijk tewerk te stellen.

In deze editie:

  • overzicht van de nieuwe maatregelen (schema + livestream);
  • bestaande oplossingen voor bedrijven in niet-essentiële sectoren die doorwerken;
  • bevestiging van verlenging vereenvoudigde procedure tijdelijke werkloosheid;
  • de checklist die de sociale inspectie gebruikt om je bedrijf te controleren op de opgelegde veiligheidsvoorschriften.

Alle info makkelijk terugvinden? Voeg onze coronawebsite en onze FAQ toe aan je favorieten. 

Weet dat je op ons kunt blijven rekenen voor een persoonlijke toelichting, concreet advies en werkbare oplossingen. Neem contact op met je vaste aanspreekpunt of via het kmo-kantoor in je regio. #StayConnected 

Maatregelen om de continuïteit van bedrijven te ondersteunen

Alle oplossingen in één handig overzicht 

De regering stelde op 11 april een pakket maatregelen voor die ervoor moeten zorgen dat werkgevers en werknemers – vooral in vitale en kritieke sectoren – maximaal aan de slag kunnen blijven. We maakten het verschil tussen de types sectoren nog eens duidelijk en goten de maatregelen in een handig overzicht met daarbij alle info die nu bekend is.


Ontdek de maatregelen 

Gratis webinar met duiding door experts

Op vrijdag 17 april van 10.00 tot 11.30 uur geven twee juridische experts uit onze kmo-divisie meer tekst en uitleg bij de nieuwe maatregelen én beantwoorden ze jouw vragen rond tewerkstelling tijdens deze coronacrisis. Registreer je gratis en stel je vraag meteen via het inschrijfformulier. Tijdens de sessie behandelen we geen bijkomende vragen, dus stel ze zeker bij je inschrijving!


Schrijf je in  

Oplossingen voor ondernemingen in niet-essentiële sectoren

Bestaande mogelijkheden op een rij

De net goedgekeurde maatregelen bieden vooral oplossingen aan de kritieke en vitale bedrijven. Is je onderneming nog altijd actief maar in een niet-essentiële sector, dan bieden deze maatregelen weinig soelaas. Daarom lijsten we de bestaande mogelijkheden nog eens op.


Check hoe jij je continuïteit kunt garanderen

Ontdek je opties om medewerkers te belonen voor hun inzet  

Vereenvoudigde procedure tijdelijke werkloosheid tot 31 mei 2020

Minister van Werk zet licht op groen voor verlenging 

Eind maart vereenvoudigde de regering de procedure voor de toekenning van tijdelijke werkloosheid door overmacht. Initieel geldde die tot 19 april 2020, maar de federale minister van Werk Nathalie Muylle bevestigde een verlenging tot en met 31 mei 2020. Maak je al gebruik van de regeling tijdelijke werkloosheid, dan moet je niets ondernemen. 


Wil je tijdelijke werkloosheid inroepen?


Zo dien je je aanvraag in  

Checklist voorschriften rond hygiëne en social distancing

Kun jij alle punten afvinken? Bereid je voor op controle

Als je bedrijf blijft draaien, moet je nog tot minstens 19 april aan strenge veiligheidsvoorwaarden voldoen. Zo moet iedereen zo veel mogelijk afstand houden van anderen, moeten medewerkers hun handen geregeld kunnen wassen …

Allemaal maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Reken maar dat de sociale inspectie controles uitvoert om te kijken dat je alle voorschriften volgt. De FOD Werkgelegenheid stelde een handige checklist op waarmee je je kunt voorbereiden op zo’n bezoek. 


Download de checklist