Newsflash corona

08/05/2020
Met deze newsflash houden we je regelmatig op de hoogte van de impact van de coronacrisis op Belgische bedrijven en werknemers.

De versoepeling van de lockdown is een feit. Maar van een ‘business as usual’ zal geen sprake zijn. Veiligheid en gezondheid blijven de norm. Maar al snel moeten ook knopen worden doorgehakt op sociaaljuridisch en hr-vlak.

Zijn je medewerkers klaar voor de heropstart? Draai je meteen weer op volle kracht of herstart je gedeeltelijk? En wat met de loonkosten? Op deze en andere relevante vragen geven we een helder en concreet antwoord via onze vernieuwde coronapagina. Deze wordt dagelijks up-to-date gehouden.

In deze editie van de Newsflash komen de 4 onderstaande topics aan bod:

  1. Herstructurering en collectief ontslag: 5 vragen die je eerst moet stellen;
  2. Groen licht voor coronaverlof: veelgestelde vragen beantwoord;
  3. Statuut ‘onderneming in moeilijkheden’: hoe het jou kan helpen;
  4. België en Nederland sluiten fiscaal akkoord over thuiswerkende grensarbeiders.

Behoefte aan persoonlijk en deskundig advies op maat van je bedrijf, stel dan hier je vraag en wij nemen zo snel mogelijk met jou contact op.

Ook na de lockdownperiode kun je op SD Worx rekenen!

Herstructurering en collectief ontslag: 5 vragen die je eerst moet stellen

De coronacrisis spaarde onze economie niet. Bij sommige ondernemers staat het water aan de lippen en zullen herstructureringen met gedwongen ontslagen onafwendbaar zijn. De reglementering rond collectief ontslag geldt wanneer je in een periode van 60 kalenderdagen een bepaald aantal werknemers – afhankelijk van de grootte van je bedrijf –ontslaat, zonder dat die werknemers daarvoor verantwoordelijk zijn.

Lees hier meer.

Bekijk hier hoe SD Worx je kan ondersteunen

 

Groen licht voor coronaverlof

Veel gestelde vragen beantwoord

De regering bereikte een akkoord over het zogenaamde coronaverlof, een extra vorm van ouderschapsverlof voor werkende ouders met jonge kinderen. Het voorstel kwam van federale minister van Werk, Nathalie Muylle, als antwoord op de soms moeilijke spreidstand tussen werk en kinderopvang tijdens de coronacrisis. Wat houdt die tijdelijke verlofmaatregel precies in?

Lees hier meer

 

Statuut ‘onderneming in moeilijkheden’: hoe het jou kan helpen

De coronacrisis heeft onze economie een mokerslag gegeven. Maar liefst 1 op 5 ondernemers vreest dat er ontslagen zullen vallen in hun bedrijf, zo blijkt uit een rondvraag van Voka. De erkenning als ‘bedrijf in moeilijkheden’ kan wat druk van de ketel halen tijdens de heropstartfase van je activiteiten.

Het statuut ‘onderneming in moeilijkheden’ dekt verschillende ladingen. Een van de wettelijke definities is dat je de twee laatste boekjaren verlies hebt gedraaid met in het laatste boekjaar ook een negatieve cashflow. Maar ook wanneer je financiële situatie ernstig is aangetast door overmacht, is zo’n erkenning mogelijk.

Lees hier meer.

Bekijk hier hoe we samen je kunnen bijstaan

 

België en Nederland sluiten fiscaal akkoord over thuiswerkende grensarbeiders

De coronacrisis heeft ook fiscale gevolgen op het vlak van grensoverschrijdende tewerkstellingen. Veel werknemers kunnen de grens niet meer oversteken om in het buitenland te werken, want door het coronavirus zijn Nederlandse en Belgische grensarbeiders vaak verplicht om van thuis uit te werken.

De geldende verdragen tussen België en Nederland voorzien geen uitzondering voor dit soort van overmachtssituaties. Als gevolg daarvan zijn de betrokken grensarbeiders plots niet meer belastbaar in het land waar ze normaal werken, maar wel in het land waar ze wonen.

België en Nederland hebben daarover nu een apart akkoord gesloten. Concreet beschouwt men de thuiswerkdagen van grensarbeiders vanaf 11 maart tot 31 mei 2020 als dagen die betrokkenen presteren in het land waar men normaal gezien tewerkgesteld is. Daardoor blijft het werkland dus belasting heffen op het inkomen dat de grensarbeider verdient tijdens de dagen dat hij thuiswerkt.

Lees hier meer.

Nog veel vragen

Ondanks dit fiscaal akkoord hebben ondernemingen nog veel vragen. Onze experten, Elke Brees en Bart Hollebekkers, kunnen je daarmee helpen. Stel hier aan hen je vraag en zij zullen zo snel mogelijk met jou contact opnemen.

Heb je nog vragen of suggesties? Contacteer ons via Consulting@sdworx.com. Misschien is je collega ook geïnteresseerd in deze informatie. Aarzel dan niet om deze newsflash door te sturen.