Newsflash corona

06/04/2020
Welke impact heeft corona voor jou? Moest je verplicht de deuren sluiten? Zag je je werk dalen, of kreun je daarentegen onder de werklast?

De regering werkt momenteel oplossingen uit voor organisaties die (tijdelijk) extra krachten willen aanwerven of hun personeel meer willen laten werken en daarvoor voordelig willen belonen. Er ligt veel op tafel, maar nog niets concreet. Wees gerust: we volgen de onderhandelingen van dichtbij en brengen je op de hoogte zodra er ‘witte rook’ is.

In deze editie lees je meer over volgende topics:  

  • Vlaamse coronapremie voor wie zwaar omzetverlies lijdt;
  • De impact van de coronacrisis in cijfers;
  • Veelgestelde vragen in de kijker;
  • Test: hoe corona-proof is je onderneming is op het vlak van personeelszaken;
  • Herbekijk gratis ons webinar ‘zo maak je van telewerken een win-win’;
  • Horecacomeback: nieuw platform om horeca te steunen;
  • Video: hoe omgaan met stress door corona? (met dank aan Mensura)

Alle info makkelijk terugvinden? Voeg onze coronawebsite en onze FAQ toe aan je favorieten. 

Weet dat je op ons kunt blijven rekenen voor een persoonlijke toelichting, concreet advies en werkbare oplossingen. Neem contact op met je vaste aanspreekpunt of via het kmo-kantoor in je regio. #StayConnected
Vóór we starten, eerst nog een uitdrukkelijke dankjewel aan iedereen die onder deze ongeziene omstandigheden het beste van zichzelf blijft geven. Voor onze maatschappij, gezondheid en economie. Bedankt! 

Compensatiepremie voor ondernemers met zwaar omzetverlies

3.000 euro om verliezen (deels) te compenseren

De Vlaamse Regering voorziet nu ook in steun voor ondernemingen die niet verplicht moeten sluiten, maar toch een groot omzetverlies lijden. Voorbeelden zijn de evenementensector, (para-)medische beroepen, dienstenleveranciers of gespecialiseerde voedings- en drankenwinkels. Zij krijgen een corona compensatiepremie van 3.000 euro om hun verliezen (deels) te compenseren.


Meer info over de compensatiepremie 

SD Worx onderzocht: 4 op de 10 kmo’s roept geen tijdelijke werkloosheid in

Een derde kan massaal inzetten op thuiswerk

SD Worx deed onderzoek naar de tewerkstellingsprognose van de Belgische kmo’s tot eind juni en de impact van de crisis. Wat blijkt: de aanwervingsintenties vallen sterk terug. Meer dan de helft van de ondervraagden doet een beroep op ‘tijdelijke werkloosheid’ (59%). Vier op de tien roept geen tijdelijke werkloosheid in. Tien procent ervaart dan weer een personeelstekort en vijf procent kent een groot aantal zieken.


Naar het volledige persbericht 

Corona-FAQ: 3 veelgestelde vragen uitgelicht

Ik wierf iemand nieuw aan, maar die kan nu niet starten. Kan ik tijdelijke werkloosheid inroepen?

Misschien wierf je een nieuwe kracht aan vóór de coronacrisis losbarstte – de RVA hanteert 13 maart als startdatum – en kon die toen niet onmiddellijk aan de slag – omdat hij nog zijn ontslag moest geven en een opzeggingstermijn moest presteren. Voor deze medewerker kun je vandaag in een aantal gevallen tijdelijke werkloosheid aanvragen als hij nu ook niet kan beginnen door de huidige situatie.

Er zijn nog situaties denkbaar. Wat met contracten bepaalde duur? Of verlenging van een vervangingsovereenkomst? Check zeker de tegel ‘tijdelijke werkloosheid – Corona’ op onze FAQ voor het antwoord op deze vragen.

 

Krijg ik uitstel van betaling van RSZ-bijdragen?”

De overheid besliste in de ministerraad van 4 april 2020 dat ook werkgevers die niet volledig moesten sluiten, maar die wel hun economische activiteit zwaar verminderd zien, van dit uitstel kunnen genieten. De precieze voorwaarden lees je in dit artikel of onder de tegel ‘betalingen aan de overheid’ op onze FAQ. Daarnaast kregen ook al ondernemingen die moesten sluiten (door de overheid, sanitaire redenen of andere dan sanitaire) uitstel.

 

Telt het uitstel van doorstorting bedrijfsvoorheffing ook voor mij?” 

Bedrijven krijgen twee maanden uitstel van de doorstorting bedrijfsvoorheffing, ongeacht hun sector. De federale regering nam die beslissing om extra financiële ademruimte te creëren voor de ondernemers in ons land en zo de impact van de coronacrisis het hoofd te bieden. Meer info vind je in dit artikel of onder de tegel ‘betalingen aan de overheid’ op onze FAQ.

 

Nog vragen?


Check zeker onze FAQ

Hoe ‘corona-proof’ is jouw personeelsdienst?

Test het en leer van enkele best practices

Het coronavirus stelt zonder twijfel ook je personeelsdienst op de proef. Bovenop de oefening om de negatieve impact van de crisis tot een minimum te beperken voor het bedrijf, moet ze hetzelfde doen voor de medewerkers. Maar hoe doe je dat, zowel praktisch als organisatorisch?


Ontdek het snel 

Webinar ‘zo maak je van telewerken een win-win’

Herbekijk gratis de opname

Op vrijdag 3 april organiseerden we een webinar waarin we tips gaven over hoe je omgaat met de uitdagingen van het telewerken deze periode. Kon je niet aansluiten? Goed nieuws: je kunt de sessie gratis opnieuw bekijken via onderstaande link !


Herbekijk de opname 

Horecacomeback.be stopt sector hart onder de riem

Help je favoriete uitbater(s) door nu een waardebon te kopen

Samen met tal van andere partners lanceren SD Worx en Onlinewerkrooster www.horecacomeback.be. Via dat platform kunnen we met z’n allen onze favoriete uitbater(s) in deze moeilijke periode steunen. Het principe is eenvoudig: je koopt nu een waardebon, en  als de horeca weer open mag kun je er lekker mee op restaurant of doorzakken op café. Zo steun je een hardwerkende zelfstandige én je hebt iets om naar uit te kijken wanneer zijn/haar deuren opnieuw openen. Zelf horeca-uitbater? Registreer dan snel je zaak!


Naar horecacomeback.be

VIDEO - Hoe omgaan met angst of ongerustheid rond de coronacrisis?

Partnercontent

De coronacrisis en de berichtgeving zorgen bij veel mensen voor stress, angst of slapeloosheid. In een korte video leggen Mensura en Wellways uit hoe je daarmee kunt omgaan.


Bekijk de video