1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Talent>
People sitting around a table

5 strategieën om van leren ‘in the flow of work’ een succes te maken

Toegang tot expertise en knowhow op het moment dat medewerkers het nodig hebben. Dat is het idee van learning in the flow of work (LIFOW) in een notendop. Een prestatieverhoger bij uitstek. Maar hoe aantrekkelijk dat ook klinkt, door alleen just-in-time leermiddelen aan te bieden, kom je er niet. Met deze richtlijnen krijg je LIFOW echt gerealiseerd!

Wat is learning in the flow of work?

Learning in the flow of work is een principe dat beter aansluit bij de noden en wensen van werknemers: om echt te kunnen leren, moet het passen binnen de werkdagen én werklevens van je werknemers. Op die manier is learning & development geen doel op zichzelf, maar iets dat samengaat met het dagelijkse werk.

  Hulp nodig om je werknemers doordachte leertrajecten aan te bieden?

   

   

   Ontdek het learning & development leeraanbod!

   1. Gebruik LIFOW als aanvulling op formeel leren

   LIFOW is niet bedoeld om formeel leren te vervangen. LIFOW wordt best gebruikt als aanvulling op formeel leren. In plaats van een onderwerp één keer te behandelen als onderdeel van een cursus (en het dan snel weer te vergeten), is het mooie van LIFOW dat het aansluit op retrieval practice. Het helpt werknemers te onthouden wat ze eerder hebben geleerd zodat ze het kunnen toepassen om specifieke problemen op te lossen wanneer die zich voordoen. Stel, een verkoopster moet een lastige vraag van een klant beantwoorden. Ze zou een FAQ-pagina kunnen maken met tips die de verkoopafdeling heeft verzameld na een formele training over verkooppraktijken twee maanden geleden.

    2. Maak gebruik van interne kennis en expertise

    LIFOW roept vaak het beeld op van nieuwe tools gevuld met expertise van wereldklasse, gebracht door experts uit de sector. Maar vaak heb je meer kennis in huis dan je beseft. Benut dat! Laat ervaren collega’s instructievideo’s opnemen, templates maken, checklists opstellen… voor de uitdagingen die ze zelf moesten overwinnen. Die kunnen een grote hulp zijn voor nieuwe medewerkers in het team en bovendien nemen ze geen grote hap uit je budget. Op die manier creëer je een soort interne Netflix voor leren, afgestemd op ieders behoeften.

     Jill Everaert
     De creator economy groeit snel. We worden allemaal potentiële makers van betekenisvolle inhoud. De kunst is om jouw mensen een platform te bieden om die stap te zetten.
     Jill Everaert
     Jill Everaert, Manager SD Worx Academy

     3. Maak tijd vrij voor je medewerkers

     Was LIFOW niet bedoeld om de leertijd te verminderen door zo snel mogelijk de meest relevante antwoorden te geven? Wel, dat is de theorie. In de praktijk zullen je werknemers echter tijd nodig hebben om de juiste leermiddelen te vinden en te gebruiken. Moedig hen daartoe aan! Geef ze bijvoorbeeld de tijd om op dinsdagochtend een e-learning te volgen ter voorbereiding van een taak. Maak duidelijk dat je dat van hen verwacht en daag hen ertoe uit. Doe je dat niet, dan zou je geweldig nieuwe leerplatform wel eens kunnen eindigen als iets waar iedereen over praat, maar niemand echt gebruikt.

      4. Houd het menselijk

      Technologie verandert de manier waarop we werken en leren. Veel daarvan is ten goede, maar digitale hulpmiddelen kunnen niet al onze problemen oplossen, en dat moeten we ook niet willen. Stel dat iemand in je organisatie niet helemaal uitblinkt in communicatie. Technologie kan dat niet oplossen, collega’s wel. Zij kunnen ondersteuning en coaching op maat bieden. Een spontaan rollenspel of een kleine brainstorm om nieuwe benaderingen uit te lokken, kan misschien helpen. Veel van de toekomstige vaardigheden, zoals gedefinieerd door de OESO, waaronder creatief denken, samenwerking en empathie, hebben nood aan een menselijke toets binnen LIFOW.

       5. Zorg voor taken die medewerkers uitdagen om te groeien

       Al doende leert men. Mensen leren niets nieuws als ze elke dag dezelfde dingen op dezelfde manier doen. Zoek daarom naar mogelijkheden om je werknemers te ‘verleiden’ tot leren. Stel je voor: een werknemer signaleert een afwijking op zijn loonbrief. Waarom laat je een nieuwe hr-collega de fout niet opsporen? Hij/zij zal er waarschijnlijk niet zo snel in slagen als een meer ervaren hr-professional, maar het resulteert wel in een steile leercurve. Na afloop kan je hem/haar zelfs aanmoedigen om zijn/haar ervaringen met andere nieuwe collega’s te delen. Opties in overvloed, maar let erop dat je mensen niet te veel uitdaagt. LIFOW moet de hersenen aan het werk zetten zonder te overweldigen.

       Het potentieel voor loopbaanontwikkeling is een van de beste manieren om je werknemers te engageren. Mensen willen weten dat hun harde werk ergens toe bijdraagt, met de kans op vooruitgang binnen hun eigen carrière. Door leren te integreren in de dagelijkse werkzaamheden van je werknemers sla je precies die spijker op de kop. Zorg er alleen voor dat je de juiste strategieën gebruikt om van LIFOW een echt succes te maken!

        Benut je volledige potentieel met SD Worx Academy!

        Blijven leren is cruciaal voor een succesvolle carrière. Boost je vaardigheden met onze opleidingen en til je carrière naar een hoger niveau!

         Ontdek ons opleidingsaanbod hier!
         Jill Everaert

         Jill Everaert

         Manager SD Worx Academy