1. Home>
  2. Nieuws & inspiratie>
Business team brainstorming

Ins & outs van de nieuwe Payroll Proficiency Index

Hoe bekwaam zijn bedrijven in hun payrolladministratie? Dat is precies wat de Payroll Proficiency Index in kaart brengt. Bedrijven uit maar liefst 5 Europese landen gaven SD Worx een unieke inkijk in hun payrollperformance. Wat gaat er goed? Wat loopt stroef? En vooral, hoe brengt België het ervan af? Eén ding is zeker: payroll is een zeer ruim en complex gegeven. Ontdek waar Belgische bedrijven mee worstelen, maar ook welke oplossingen er bestaan voor een vlottere loonverwerking.

    6 sleutelfactoren, 1 Payroll Proficiency Index

    Kleine, middelgrote en grote ondernemingen in België namen deel aan dit grootschalige onderzoek. Van CEO, CFO, CHRO tot payrollmanager en -consulent, we vroegen alle bedrijfsniveaus om zes sleutelfactoren te evalueren die een impact hebben op de loonverwerking: wetgeving, beloning, technologie, vaardigheden, personeel en partners. Samen resulteren ze in een nationale Payroll Proficiency Index. Vormen deze factoren een struikelblok of bieden ze juist soelaas voor Belgische bedrijven? SD Worx verklapt je de meest opmerkelijke bevindingen.

      Grootste struikelblok is wetgeving

      Herkenbaar? Dan ben je zeker niet alleen. Niet minder dan 74% van de Belgische payrollmanagers struikelt over de complexe loonwetgeving. Ze hebben vooral moeite om een overzicht te bewaren in de toenemende uitzonderingen en bijzondere regelingen in ons socialezekerheidsstelsel. Daarnaast is het Belgische belastingstelsel ingewikkelde materie: een hele kluif voor de loonverwerking, zo vindt meer dan de helft van de grote organisaties. Bovendien maken de razendsnelle veranderingen binnen de sociaal-juridische wetgeving het er niet eenvoudiger op. Payrollmanagers en -consulenten stoten op een grote verscheidenheid aan collectieve arbeidsovereenkomsten en de invloed van vakbonden. Geert Vermeir, Legal Expert bij SD Worx, voegt toe: “Typisch voor België is de sterke aanwezigheid van sociale partners, die op zoek zijn naar compromissen. Dit resulteert in een overvloed aan overeenkomsten die allemaal bindend zijn.

        Technologie biedt uitkomst

        Loonverwerking is nog vaak te tijdrovend. Door een manuele invoer en de combinatie van diverse systemen of spreadsheets is het risico op fouten trouwens nooit ver weg. Fouten die jouw organisatie zich niet kan veroorloven. Hoe staat het met de digitale maturiteit van jouw bedrijf? Wist je dat vele administratieve deelprocessen zich uitermate lenen voor digitalisering? Denk maar aan het beheer van prestaties en afwezigheden, of aan onkostennota’s en elektronische loonbrieven. Gespecialiseerde payrollsoftware kan dus tijdverslindende en foutgevoelige loonprocessen uit handen nemen, zoals gegevensverzameling, registratie van aan- en afwezigheden, aanmaak van rapporten en verwerking van aangiftes. Maar liefst 81% van de payrollconsulenten vindt dat (cloudgebaseerde) technologie en softwaresystemen de loonverwerking eenvoudiger maken. En al zeker dankzij een softwaresysteem op maat van je bedrijfsbehoeften. Waarom moeilijk doen als makkelijker ook kan? Extra troef: deze technologische oplossingen bieden ook financiële voordelen. Er komt namelijk meer tijd vrij voor strategische hr-taken. Kortom, het is een investering die loont.

          Partner in payroll

          Volgens Ria Vermeir, Unit Manager Outsourcing Services bij SD Worx, staan de meeste Belgische organisaties positief tegenover uitbesteding, hoewel ze zelden de volledige payroll outsourcen. Maar dat hoeft ook niet. Je bepaalt helemaal zelf hoeveel ondersteuning je wil, tijdelijk of structureel, bij jou op kantoor of op afstand. Jij beslist. Meer dan twee op drie Belgische CFO’s vinden dat de loonverwerking vlotter verloopt met de ondersteuning van een deskundige partner. En aangezien onze sociaal-juridische wetgeving het grootste struikelblok vormt, is de hulp van een payrollpartner in de proactieve opvolging en de toepassing ervan in de loonverwerking meer dan welkom. 80,4% van de payrollconsulenten zijn alvast overtuigd. Dankzij een rechtstreekse toegang tot specifieke kennis en knowhow op het vlak van payroll wint je bedrijf kostbare tijd. Zo ondervond Roche Diagnostics, ’s werelds grootste biotechonderneming, aan den lijve. Door de loonberekening en -administratie integraal uit te besteden aan SD Worx, kreeg het team de nodige ademruimte om een versnelling hoger te schakelen. Ze wonnen zes dagen per maand. Tijd die ze nu besteden aan HR Analytics om een doordacht personeelsbeleid te voeren en het bedrijf te laten groeien. Klinkt interessant? Lees dan de getuigenis van Roche Diagnostics.

            Polen ligt aan kop, Frankrijk bengelt onderaan

            En de Belgen? Wij belanden op de twaalfde plaats. Niet slecht, maar er is zeker ruimte voor verbetering. Van alle landen zijn de Belgische bedrijven het meest tevreden over de samenwerking met externe partners. Complexe wetgeving, maar ook geschikt personeel vinden en vasthouden zijn onze knelpunten. Willen we hoger op de Payroll Proficiency Index-ladder klimmen, dan geven we beter prioriteit aan deze sleutelfactoren. SD Worx reikt je vijf belangrijke takeaways over de internationale PPI.

              Nieuwsgierig naar meer gedetailleerde cijfers?

              In dit gratis e-book ontdek je alle ins & outs van de Payroll Proficiency Index van België.