1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Corona>

Werkbaarheidscheques: uitbreiding door coronacrisis

-Leestijd:: 5 Minuten
werkbaar

Met de werkbaarheidscheques van de Vlaamse regering kun je sinds 2019 screenen hoe het gesteld is met werkbaar werk in je organisatie. Door de coronacrisis krijgt deze steunmaatregel tijdelijk een ruimer toepassingsgebied. Bovendien wordt de geldigheidsduur van bestaande aanvragen verlengd.

Met werkbaarheidscheques kun je als eenmanszaak, kmo, grote onderneming of socialprofitorganisatie met minstens 1 werknemer op de payroll steun ontvangen om knelpunten rond werkbaar werk binnen je organisatie in kaart te brengen. De bedoeling is om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Via de cheques financiert Vlaanderen tot 60% van je project, met een plafond van 10.000 euro.

1. Ruimer toepassingsgebied 

Je kon de werkbaarheidscheques al gebruiken om een scan of meting van de werkbaarheid aan te kopen en je te laten begeleiden bij de uitvoering ervan (bv. opstellen van een werkbaarheidsplan). Voor die begeleiding moet je verplicht aankloppen bij een erkende dienstverlener.

Naar aanleiding van de coronacrisis breidt de Vlaamse regering het toepassingsgebied van de cheques echter uit. Zo kun je er ook mogelijke verbeteracties mee financieren die voortvloeien uit de scan of meting. Concreet gaat het dan over advies, begeleiding en opleiding rond:

 • aanpassingen aan de werkpost en de arbeidsorganisatie. Hierbij gaat het om wijzigingen die de werkbaarheid en veiligheid van de werknemers ten goede komen in de gewijzigde werkcontext als gevolg van de coronacrisis. De ontwikkeling van een duurzaam thuiswerkbeleid, bijvoorbeeld, of de organisatie van het werk bij de heropstart.
 • competentieversterking in de gewijzigde werkcontext. Misschien hebben je medewerkers nood aan andere of nieuwe competenties, maar hoe maak je hier werk van? 
 • aanpak van de impact op het welbevinden. Bijvoorbeeld: hoe gaan je medewerkers om met de veranderingen en waar kunnen ze terecht als ze zich zorgen maken?

  Belangrijk: de cheques mogen worden gebruikt voor advies, begeleiding of opleiding over het gebruik van beschermingsmateriaal, maar niet om dat materiaal aan te kopen of te installeren.

   2. Verlenging geldigheidsduur aanvragen

   Wil je een aanvraag indienen voor deze steunmaatregel? Dat kan voorlopig tot 31 december 2021. Eerst neem je een erkende dienstverlener in de arm, zoals SD Worx. Daarna volgt het stappenplan om je aanvraag te doen via het onlineplatform van ESF Vlaanderen.

    

    Wil je meer info over werkbaarheidscheques?

    Als erkend dienstverlener kunnen we je begeleiden en adviseren rond flexibele uurroosters, welzijn, een duurzaam thuiswerkbeleid enzovoort. 

     Stel ons je vraag en we nemen snel contact met je op.

     Wil je meer weten over ons opleidingsaanbod?

     SD Worx Learning biedt opleidingen aan binnen de domeinen sociaaljuridische actua, payroll, soft HR en leadership. 

      Ontdek ons opleidingsaanbod
      Geert Vermeir
      DoorGeert Vermeir-Juridisch Expert

      Geert Vermeir werkt voor het juridisch kenniscentrum van SD Worx. Met zijn rechtendiploma op zak (KULeuven), begon hij te werken als Legal Advisor en later als Knowledge Manager bij Securex. Na een decennium bij Securex trad hij in april 2008 in dienst bij SD Worx als Senior Legal Advisor. Sinds juli 2014 werkt hij voor het juridisch kenniscentrum. Als expert op vlak van arbeidsrecht en sociale zekerheid deelt hij zijn kennis onder andere als trainer in sociaaljuridische opleidingen.