Tot en met kwartaal 1 van 2020 bedroeg de forfaitaire thuiswerkvergoeding maximaal 126,94 euro per maand. Naar aanleiding van de coronacrisis laat de fiscus nu toe om dat op te trekken tot 129,48 euro. Onder specifieke voorwaarden kan dat zelfs zonder rulingverplichting. Ook bedrijfsleiders kunnen er eventueel aanspraak opmaken, maar dan is een ruling wél altijd verplicht. Dubbel gebruik – bijvoorbeeld de combi van forfait en terugbetaling van effectief gemaakte kosten – blijft sowieso verboden. Aanvullen met de belastingvrije vergoeding van 40 euro voor computer- en internetgebruik is dan weer geen probleem.
Welke impact heeft corona op je onkostenvergoedingen als bedrijfsleider?
-Leestijd: 3 minutenWerknemers werken massaal van op afstand. Maar ook als bedrijfsleider of zelfstandige ben je waarschijnlijk minder op de baan om klanten of leveranciers te bezoeken. Dat heeft zo zijn impact op je onkostenvergoedingen. Bovendien komt de fiscus in deze coronatijden met enkele nieuwigheden op de proppen.
1. De forfaitaire thuiswerkvergoeding
Werknemers hebben recht op een forfaitaire onkostenvergoeding voor thuis- of telewerk. Voor bedrijfsleiders is dat niet anders. Doorgaans wordt het exacte bedrag voor beide bepaald via een ruling bij de Dienst Voorafgaandelijke Beslissingen (DVB).
Let wel: de fiscus zal zijn zegen niet geven als de maatschappelijke zetel het thuisadres van de bedrijfsleider is. Bovendien moet hij of zij onderworpen zijn aan de bedrijfsvoorheffing om in aanmerking te komen.
2. De forfaitaire dag- of maandvergoeding voor bedrijfsleiders
Net zoals werknemers kunnen bedrijfsleiders maaltijden en andere kleine kosten terugbetaald krijgen wanneer ze op de baan zijn (bv. parkeertickets, taxiritten). Dat kan door alle facturen en bonnetjes te verzamelen, of via een forfaitaire dag- of maandvergoeding.
De forfaitaire dagvergoeding bedraagt 17,41 euro (aanslagjaar 2021) voor elke dag dat je minstens 6 uur onderweg bent. Daarbovenop komen mogelijk verblijfskosten naar rato van 130,58 euro per nacht. Je kunt ook kiezen voor een forfaitaire maandvergoeding, maar dan mag het totaalbedrag niet hoger zijn dan 16 keer de maximale forfaitaire dagvergoeding.
Belangrijk: de forfaitaire dagvergoeding mag enkel worden uitbetaald voor dagen dat de bedrijfsleider effectief onderweg is geweest om zijn of haar functie uit te oefenen. Maaltijdcheques zijn een mogelijk alternatief, op voorwaarde dat dezelfde regeling wordt gehanteerd als voor de werknemers. Vanuit SD Worx kunnen we hiervoor ondersteuning bieden.
Je merkt het: de andere manier waarop we ons werk organiseren in coronatijden, kan een serieuze impact hebben op de onkostenvergoedingen – en dus de inkomsten van bedrijfsleiders en zelfstandigen. Bovendien kijkt de fiscus streng toe op de juiste toepassing van de voorwaarden. Laat je voor de kleine lettertjes bijstaan door een expert ter zake.
Nathalie startte haar loopbaan bij SD Worx bij Tax & Legal, als tax consultant en vervolgens managing consultant. Vandaag is ze aan de slag binnen de fiscale cluster van het Kenniscentrum. Internationale fiscaliteit (bv. expats, salary splits) en specifieke verloningsaspecten (bv. voordelen in natura, kosten eigen aan de werkgever, bezoldiging van bedrijfsleiders) behoren tot haar expertisedomein.
Gerelateerde artikelen
30/09/2021: scharnierdatum voor coronasteunmaatregelen
Net voor het zomerreces werden enkele coronamaatregelen nog wettelijk verlengd tot 30 september 2021. We bundelen de belangrijkste voor jou als werkgever in dit handige overzicht. Zo weet je in één oogopslag wat zeker nog loopt tot dan.
Je werknemer keert terug uit rode of oranje zone: wat te doen?
Allicht is ook bij jou de jaarlijkse vakantie-uittocht gestart. Heel wat Europese landen openden intussen hun grenzen voor vakantiegangers, maar tegelijk duiken her en der nieuwe corona-broeihaarden op. Die kleuren voortaan oranje of rood. Welke maatregelen mag of moet je treffen als een medewerker terugkeert uit zo’n risicogebied? En wat als zijn vakantiebestemming plots in lockdown gaat? Er blijven nog veel onduidelijkheden, maar we schetsen alvast enkele mogelijke scenario’s op basis van de meestgestelde vragen bij SD Worx.
Help, mijn werknemer moet in quarantaine! Wat nu?
Voor werknemers die terugkeren uit vakantie gelden er sinds de zomermaanden strikte quarantaineregels. Maar nu de scholen opnieuw open zijn en de contactbubbels worden versoepeld, rijzen er een pak nieuwe vragen: wat als een werknemer contact had met iemand die besmet is, of de kinderen moeten in quarantaine na een uitbraak op school? Wij bundelden enkele mogelijke scenario’s, zodat je weet wat je de komende maanden mogelijk te wachten staat.