1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Corona>
gift

Medewerkers belonen voor die extra mile tijdens corona: de opties op een rij

Je medewerkers maken meer dan ooit het verschil in je organisatie en daarom is het een goed idee om hen een extra geven. De coronapremie komt er niet, maar je hebt vandaag al verschillende manieren om je werknemers netto meer te bieden, zonder dat je loonkosten door het dak gaan. Drie alternatieven op een rij.

1. Aandelenopties of warrants

Een eerste alternatief waar tot nog toe maar weinig werkgevers van gebruikmaken. Onbekend is onbemind: het syteem van warrants biedt interessante voordelen voor jou als werkgever én voor je werknemer.

Werkgever:

 • Je kiest zelf het budget dat je toekent.
 • Aandelenopties vormen een aftrekbare beroepskost.
 • Onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld van sociale bijdragen.

Werknemer:

 • Dankzij warrants worden de netto-inkomsten van je werknemer ‘geoptimaliseerd’: die stijgen met ongeveer 40% als een bonus via aandelenopties wordt uitbetaald.

2. De collectieve oplossing: het niet-recurrente resultaatsgebonden voordeel (loonbonus cao 90)

De loonbonus cao 90 kun je alleen toekennen als vooraf vastgelegde gezamenlijke doelen zijn behaald. Die zet je in een gedetailleerd bonusplan. Dat moet voldoen aan een aantal vastomlijnde criteria en moet je binnen een bepaalde periode ter goedkeuring voorleggen aan de overheid.

Het niet-recurrente resultaatsgebonden voordeel is collectief en geldt dus zonder onderscheid voor de hele groep medewerkers die je in het bonusplan definieert.

Andere belangrijke kenmerken:

 • de bonus bedraagt max. € 3413 bruto;
 • het bedrag is onderhevig aan een RSZ-bijdrage van 33% ten laste van de werkgever en een persoonlijke werknemersbijdrage van 13,07%;
 • je bent geen bedrijfsvoorheffing of belasting verschuldigd;
 • je kunt de som aftrekken van de vennootschapsbelasting.

3. Extralegale vakantiedagen

Als werkgever kun je medewerkers die nu meer uren kloppen extra vakantiedagen geven. De regels hiervoor bepaal je helemaal zelf, al raden we aan om gelijkwaardige prestaties ook gelijkwaardig te belonen. Zo vermijd je wrevel binnen je teams of tussen functiegroepen.

Je hoeft je ook geen zorgen te maken over extra problemen met vakantieregelingen later in het jaar: extralegale vakantiedagen mogen wél overgedragen worden, in tegenstelling tot de wettelijke vakantie. De uiterste datum bepaal je opnieuw zelf.

4. Maak gebruik van de fiscaal voordelige overuren

Werknemers in de privésector mogen jaarlijks 180 overuren presteren tegen een fiscaal gunstig tarief. Dat houdt in dat jij als werkgever 41,25% van de bedrijfsheffing niet hoeft door te storten aan de fiscus én dat je werknemer 57,75% belastingvermindering geniet op de gepresteerde overuren.

  Rekenvoorbeeld

  SDW

  Stel: je medewerkster Christine presteert deze maand 20 overuren en kiest er zelf voor om ze te laten uitbetalen. Zonder de fiscale korting levert haar dat op het einde van de maand in totaal 1523 euro netto op, of 103 euro meer dan haar nettoloon zonder overuren. Mét de fiscale korting op overuren krijgt zij echter 1661 euro op haar rekening. Zo klokken we op het einde van de maand af op 241 euro extra voor Christine.

  Tegelijk liggen ook je kosten als werkgever een pak lager. Op Christine haar brutoloon met 20 overuren stort je normaal 293,67 euro bedrijfsvoorheffing door. Maar dankzij de fiscale korting moet je slechts 194,67 euro ophoesten: goed voor 99 euro minder loonkosten.

   SD Worx staat voor je klaar

   Heb je een vraag over een van deze mogelijkheden? Bel of mail je vaste contactpersoon. Nog geen klant?

    Stel ze dan via dit formulier

    Webinar: Bonussen - zo beloon je medewerkers optimaal

    Nog wat dieper in de materie duiken? In dit webinar bespreekt een van onze consultants meer in detail de verschillende mogelijkheden om je medewerkers budgetvriendelijk te belonen voor hun inspanningen.

     Ontdek onze opleiding
     BE_Annelies-Rottiers_-Manager-KMO-Consultancy_-SD-Worx_300x300

     Annelies Rottiers

     kmo-adviseur

     Annelies Rottiers is 10 jaar werkzaam bij SD Worx. Ze is manager van een team Legal- & HR-experts met een passie voor KMO. Samen met haar team inspireert én begeleidt ze bedrijven bij het uitbouwen van een 'werkend en wervend' personeelsbeleid. Want mensen maken nu eenmaal het verschil, zeker als ze met 'goesting en passie' in hun job staan!