1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Corona>
intwork

Internationale tewerkstelling in coronatijden: dit zijn de gevolgen

Belangrijk: voor een aantal specifieke situaties – zoals de regelingen voor Franse en Luxemburgse grensarbeid – erkende de fiscus de coronacrisis als een overmachtssituatie. Op die werknemers zal de impact op de belastbaarheid dus beperkt blijven.

Een specifieke vraag over de fiscale gevolgen op je internationale tewerkstelling?

  Neem een kijkje in onze corona-faq

  2. Sociaalrechtelijke gevolgen

  Is een medewerker voor minstens 25% in zijn woonstaat aan de slag, dan zegt Europa dat het socialezekerheidsstelsel van dat land van toepassing is. Maar ook hier kan de coronacrisis roet in het eten gooien. Want werkt hij of zij plots meer van thuis, dan kan een ander stelsel van toepassing zijn. Alleen wil de Belgische overheid dergelijke wissels zoveel mogelijk vermijden. Daarom besliste onze Belgische overheid om geen rekening te houden met de tijdelijke situatie veroorzaakt die de corona.

   Bijvoorbeeld: je Nederlandse salesmanager werkt 80% in België en 20% in zijn thuisland. Hij is dus onderworpen aan de Belgische sociale zekerheid. Maar door de coronamaatregelen werkt hij nu tijdelijk bijna fulltime vanuit Nederland. In principe switcht hij van socialezekerheidsstelsel, maar deze regel wordt dus niet toegepast. Hij blijft dus in ons socialezekerheidsstelsel.

   Een specifieke vraag over de sociaalrechtelijke gevolgen op je internationale tewerkstelling?

    Neem een kijkje in onze corona-faq

    3. Specifieke formaliteiten

    Van land tot land verschillen de coronamaatregelen. Zo moeten werknemers in sommige landen over een attest beschikken om zich nog op het grondgebied te mogen verplaatsen. Informeer je dus grondig, zodat jij en je werknemers niet voor onaangename verrassingen komen te staan.

     Heb je een vraag over de impact van de coronacrisis op je internationale tewerkstelling?

     Neem een kijkje in onze corona-FAQ of stuur je vraag naar taxconsulting@sdworx.com.

      greet

      Greet Greet Joos

      Senior Manager International Employment - SD Worx Tax & Legal Consulting

      Greet Joos startte haar carrière als advocaat aan de balie van Gent. Ze specialiseerde zich vervolgens in fiscaliteit en internationale tewerkstelling. Inmiddels werkt ze meer dan 23 jaar als consultant voor SD Worx Tax & Legal waar ze vorm gaf aan een totaalaanbod voor advies en opvolging op het vlak van internationale tewerkstelling.