Meer weten over de quarantaine- en andere verplichtingen?
We hebben onze corona FAQ-pagina aangevuld met de meest gestelde vragen rond quarantaine. Kom geregeld terug kijken voor de meest recente updates.
Niet-essentiële reizen mogen opnieuw sinds 19 april 2021. Voor terugkerende reizigers uit het buitenland gelden nog altijd strenge maatregelen, die een grote impact op je werkorganisatie kunnen hebben. Is telewerk mogelijk, dan stelt zich geen probleem. Maar wie betaalt de rekening in alle andere gevallen? Om klaarheid te brengen in het quarantainekluwen, bundelden we de meest gestelde vragen en antwoorden.
Opgelet! Onderstaande antwoorden zijn gebaseerd op de huidige wetgeving. Die evolueert voortdurend. Hou rekening met mogelijke aanpassingen op korte of middellange termijn. Voor een laatste stand van zaken over de kleurcodes surf naar www.info-coronavirus.be.
A: Om zeker te zijn, laat je je het beste adviseren door je bedrijfsarts of externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPBW). Zo zullen uit voorzorg die medewerkers in quarantaine moeten als ze:
A: Sinds 19 april 2021 zijn niet-essentiële reizen opnieuw toegestaan. Reizigers moeten dan niet langer een verklaring op eer invullen. Bij terugkeer uit een rode zone vervalt de quarantaineplicht enkel als je medewerker volledig gevaccineerd is, negatief testte of al een besmetting doormaakte. Keert je werknemer terug uit een hoog risico zone na een verblijf van meer dan 48 uren, dan moet hij wel nog 10 dagen in quarantaine. Op dag 1 en dag 7 na terugkomst moet hij zich bovendien laten testen, zelfs na een volledige vaccinatie of negatieve test.
Wat betekent dit voor jou als werkgever?
A: Of je medewerker loon of een uitkering ontvangt hangt af van de omstandigheid:
A: Of je medewerker loon of een uitkering ontvangt hangt af van de omstandigheid:
A: Weet je zeker dat je terugkerende werknemer zich niet aan de opgelegde quarantaine houdt, dan kun je hem de toegang tot het werk weigeren. De arbeidsovereenkomst is dan geschorst zonder loonwaarborg. Hij ontvangt tijdens de quarantaine ook geen tijdelijke werkloosheidsuitkering.
Om discussies te vermijden, maak je vooraf beter duidelijke afspraken met je werknemers over het bedrijfsbeleid bij terugkeer uit een rode of dokerrode zone (aanpassing arbeidsorganisatie, telewerk enz.). Betrek hen bij dit beleid en wijs hen op het belang van verantwoordelijk gedrag op de werkvloer. Bij schending van deze regels riskeren ze immers een geldboete van 250€.
A: Vraag een zieke medewerker meteen naar huis te gaan, voor zover hij/zij nog in staat is om zelfstandig thuis te geraken. Bij voorkeur maakt de medewerker geen gebruik van het openbaar vervoer, tenzij er geen andere mogelijkheid is. Wijs hem dan op de nodige hygiënemaatregelen.
Raakt de medewerker niet meer op eigen krachten thuis, schakel dan een familielid of – bij ernstige klachten – de hulpdiensten in. In elk geval neem je voldoende sanitaire maatregelen om te voorkomen dat andere werknemers ook ziek worden: verplicht het wassen van de handen, het dragen van een mondmasker, plaats de besmette collega in afzondering, ontsmet de werkplaats …
A: Niet noodzakelijk. Enkel collega’s die in nauw contact geweest zijn (minstens 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand, zonder mondmasker) met de besmette persoon raad je beter aan om van thuis te werken, indien mogelijk, of om zich een tijd in quarantaine te plaatsen. Je bedrijfsarts of externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPBW) kan jou hierover het beste adviseren.
A: Je kunt de toegang tot de werkvloer niet weigeren op basis van vermoedens. Wel kun je je werknemer vragen om zich, met het oog op de veiligheid van de collega’s, te laten testen, maar die is niet verplicht daarop in te gaan. Maak wel duidelijk dat je als werkgever verantwoordelijk bent voor veilige werkomstandigheden, en wijs de werknemer ook op diens rol daarin.
A: Je werknemer kan niet op eigen houtje beslissen om thuis te blijven of in quarantaine te gaan als telewerk onmogelijk is. Doet hij dit toch en kan hij geen quarantaineattest voorleggen, dan is hij onwettig afwezig. In dat geval moet jij geen loon uitbetalen. Heeft je medewerker een geldig quarantaineattest, dan kun je dit niet weigeren.
A: Als regel geldt dat afspraken voor een controle, onderzoek of medische behandeling buiten de arbeidstijd moet vallen. Is dit niet mogelijk is, dan ontvangt je werknemer voor de niet gewerkte uren geen loon. Hij is immers niet arbeidsongeschikt. Je kunt je werknemer wel vragen een doktersattest voor te leggen, maar dit geldt enkel als bewijs voor de afwezigheid. In Payroll boek je deze uren als ‘toegestane afwezigheid’. Wil je werknemer toch loon ontvangen voor de gemiste werkuren, dan zal hij verlof moeten opnemen.
A: Je werknemer heeft het recht om van het werk afwezig te zijn voor de opvang van een in quarantaine geplaatst kind (om een andere reden dan de sluiting van de school, zie volgende vraag). In dat geval heeft hij recht op tijdelijke werkloosheidsuitkering wegens overmacht corona.
In elk geval kan je medewerker ook familiaal verlof of betaalde vakantie opnemen. Is dat saldo al uitgeput, dan kun je eventueel onbetaald verlof toestaan. Voor de verzorging van een besmet gezinslid, kan je werknemer ook verlof voor medische bijstand vragen. Ook tijdskrediet met als motief ‘zorgen voor een ernstig ziek gezinslid’ behoort tot de mogelijkheden. De arts van het gezinslid moet hiervoor een medisch attest afleveren.
A: Ouders van minderjarige kinderen die thuis moeten blijven omdat (een deel van) hun school of crèche sluit wegens corona hebben recht op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht en een toeslag van 5,63 euro per werkloosheidsdag ten laste van de RVA. Hetzelfde geldt bij een sluiting van de opvang voor minder- of meerderjarige personen met een handicap of bij de tijdelijke sluiting van een centrum voor ambulante of residentiële zorg georganiseerd of erkend door de Gemeenschappen. De school, kinderopvang of het centrum voorziet een attest dat de reden en de periode van de sluiting vermeldt.
We hebben onze corona FAQ-pagina aangevuld met de meest gestelde vragen rond quarantaine. Kom geregeld terug kijken voor de meest recente updates.
Geert Vermeir werkt voor het juridisch kenniscentrum van SD Worx. Met zijn rechtendiploma op zak (KULeuven), begon hij te werken als Legal Advisor en later als Knowledge Manager bij Securex. Na een decennium bij Securex trad hij in april 2008 in dienst bij SD Worx als Senior Legal Advisor. Sinds juli 2014 werkt hij voor het juridisch kenniscentrum. Als expert op vlak van arbeidsrecht en sociale zekerheid deelt hij zijn kennis onder andere als trainer in sociaaljuridische opleidingen.