1. Home
 2. Nieuws & inspiratie
 3. Tijdelijke tewerkstelling
mondmasker horeca

Mag je deze zomer studenten tewerkstellen? Do’s & don’ts

Geert Vermeir
Geert Vermeir
Leestijd: 7 Minuten

Eerst en vooral willen we een misverstand de wereld uit helpen. Het klopt niet dat Europa de regels rond studentenarbeid algemeen verstrengt omwille van het risico op coronabesmetting. Enkel in bepaalde jobs in sectoren met een verhoogd risico gelden er extra voorwaarden. Van een algemeen verbod op studentenarbeid is beslist geen sprake. 

  Risicoanalyse als graadmeter

   Wil je tijdens de zomermaanden een beroep doen op jobstudenten, dan moet je eerst beoordelen hoe groot het risico is dat de jongeren op de werkvloer in contact komen met het virus. Is er een ‘verhoogd’ risico, dan mogen studenten er niet werken, volgens een Europese richtlijn. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde taken in woon- en zorgcentra, ziekenhuizen en laboratoria. Let wel: België moet deze richtlijn eerst nog omzetten alvorens ze hier uitwerking heeft.

  Studenten lopen uiteraard ook besmettingsgevaar wanneer zij regelmatig contact hebben met klanten, in de retail- of horecasector bijvoorbeeld. Maar dit risico is niet hoger dan wanneer zij zich anders in de publieke ruimte zouden begeven. Of er een risico is – en hoe groot dan wel – moet blijken uit de risicoanalyse die altijd verplicht is bij studentenarbeid. Neem hiervoor contact op met je preventieadviseur en Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk. En zorg uiteraard altijd voor adequate preventiemaatregelen: afstand houden, handen wassen, mondmaskers …

   Uitzondering op Europees verbod

   Is er sprake van een verhoogd risico, dan kun je toch jobstudenten inschakelen als:

   • de student minstens 18 jaar is;
   • de student een studierichting volgt die overeenstemt met de verboden beroepsactiviteit;
   • je de nodige preventiemaatregelen hebt genomen;
   • de student werk levert in het bijzijn van een ervaren werknemer;
   • én er vooraf advies is ingewonnen bij de preventieadviseur en het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk.

    Geen cumul met tijdelijke werkloosheid

    Sommige werkgevers zien in studentenarbeid een ‘goedkoper’ alternatief dan het terughalen van hun vast personeel dat tijdelijk thuis zit wegens overmacht. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Het standpunt van de RVA is duidelijk: wanneer je vaste werknemers tijdelijk werkloos stelt wegens corona, mag je hun werk niet uitbesteden aan derden zoals studenten, flexi-jobbers of uitzendkrachten. 

    Dit verbod is wel beperkt tot de afdeling of de functie die door de tijdelijke werkloosheid getroffen is. Roept een werknemer zelf overmacht in, omdat hij besmet raakte of tot een risicogroep behoort, bijvoorbeeld, dan geldt het evenmin. 

     Meer werken mag

     Voordelige studentenarbeid is in principe beperkt tot 475 uren per jaar. Positief gevolg van de coronacrisis: de regering besliste dat het aantal uren studentenwerk in het tweede kwartaal niet wordt meegeteld. Studenten kunnen dit jaar dus meer uren presteren. Op de gewerkte uren in april, mei en juni geldt eveneens een verlaagde werkgeversbijdrage: 5,42% in plaats van de gebruikelijke 25% of meer. 

      Op zoek naar extra mankracht tijdens de zomermaanden?

      Twijfel je wat de voorwaarden zijn waaronder tijdelijke arbeid kan? Vind het antwoord op je vraag in onze specifieke blog of op de digiFAQ voor studenten. Of neem contact met ons op en wij helpen je graag verder.

       Auteur
       Geert Vermeir
       Geert Vermeir
       Manager Juridisch Kenniscentrum

       Geert Vermeir werkt voor het juridisch kenniscentrum van SD Worx. Met zijn rechtendiploma op zak (KULeuven), begon hij te werken als Legal Advisor en later als Knowledge Manager bij Securex. Na een decennium bij Securex trad hij in april 2008 in dienst bij SD Worx als Senior Legal Advisor. Sinds juli 2014 werkt hij voor het juridisch kenniscentrum. Als expert op vlak van arbeidsrecht en sociale zekerheid deelt hij zijn kennis onder andere als trainer in sociaaljuridische opleidingen.

       Gerelateerde artikels