Lijdt de impact van de coronamaatregelen tot een betalingsachterstand, dan kan je bank tot zes maanden uitstel van betaling toestaan. Dit uitstel geldt niet alleen voor het kapitaaldeel, maar ook voor de rente. Een belangrijke voorwaarde is wel dat je nog geen openstaande schuld had vóór de coronacrisis. Voor de praktische details neem je het best contact op met je bank.
Een andere maatregel is het overbruggingskrediet, een soort van vervangingsinkomen voor zelfstandigen. Deze regeling zorgt ervoor dat banken soepeler bijkomend krediet toekennen aan ondernemers. De overheid staat in dat geval garant. Het moet wel gaan om bestaande, en niet-bancaire schulden. Voor die laatste geldt de eerder genoemde regeling.
Als zelfstandige kun je aanspraak maken op het overbruggingsrecht:
- Als je valt in categorie 1 (verplichte sluiting), waarbij een minimumduur niet noodzakelijk is;
- Als je valt in categorie 2 (niet verplicht, wel genoodzaakt), mits je minstens 7 dagen volledig bent gesloten.
Ook starters kunnen een overbruggingskrediet aanvragen, op voorwaarde dat ze geen vervangend inkomen hebben. Deze uitkering gaat over maart en april, en bedraagt € 1.291,69 voor alleenstaanden en € 1.614,10 voor iemand met een gezin. Dit vraag je aan via je sociaal secretariaat.
Tot slot, je kunt de hinderpremie en het overbruggingsrecht ook combineren. Neem contact op met je bank om je correct te informeren.