1. Home
 2. Nieuws & inspiratie
 3. Corona
mondmasker horeca

Straks heropstart horeca: deze checks kun je nu al doen

Steven Rosseel
Steven Rosseel
Leestijd: 2 Minuten

1. Verzamel je team

Bleef je contact houden met je voltallige ploeg, of ben je ondertussen toch een paar vaste of tijdelijke medewerkers uit het oog verloren? Bouw in elk geval je contactenlijst opnieuw op. Blijf connecteren met je team zodat ze bereid zijn om samen met jou gemotiveerd te starten.

  Tip: maak van die contactmomenten gebruik om alvast ook de statuten te checken. Want misschien is die jobstudent intussen al afgestudeerd. En mag je flexi-jobber nog wel onder dat statuut werken? Hij of zij kan dat makkelijk zelf checken via www.mycareer.be.

   2. Maak je planning op

   Werk je met een planningstool (bv. Strobbo), laat je medewerkers dan zo snel mogelijk hun beschikbaarheidsdagen registreren. Zo krijg jij al een zicht op de samenstelling van je ploeg voor de heropstart.

    Let op: op dagen dat je vast personeel nog in tijdelijke werkloosheid is, mag je geen voordeliger statuten (bv. extra’s, flexi-jobbers, jobstudenten) tewerkstellen.

     3. Screen je arbeidsovereenkomsten

     Een verandering van locatie, bijsturing van je uurroosters of verloning, aanpassing van contracten … De kans bestaat dat je arbeidsovereenkomsten niet langer up-to-date zijn. Neem ze zelf eens grondig onder de loep of schakel je sociaal secretariaat in.

      Belangrijk: contracten bij delivery/takeaway
      Lever je aan huis of heb je een afhaalservice op poten gezet? Zorg ervoor dat je studenten hun arbeidsovereenkomst altijd op zak hebben.

       4. Hou je kosten in de gaten

       Je personeelsbezetting – en de bijbehorende loonkosten – flexibel aanpassen aan de omzet die je draait: een absolute must tijdens de heropstart. Heb je een planningstool (bv. Strobbo), dan kun je daarin heel wat handige loonkostenrapporten en -dashboards opvragen. Door de uurkosten in je planningstool aan te passen, maak je de kostenprognose nog realistischer.

       Wist je dat we bij SD Worx maar liefst 3500 horecazaken begeleiden? Al de hele coronacrisis lang staat onze horecaploeg van ervaren payrollconsulenten, juristen en consultants paraat om hen gericht advies en de nodige ondersteuning te bieden. Nu gaan we samen voor een succesvolle heropstart.

        Klop met vragen over de heropstart van je zaak zeker aan bij je SD Worx-kantoordirecteur of payrollconsulent. Nog geen klant en nieuwsgierig naar onze horeca-ervaring en -aanpak? Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek.

         Auteur
         Steven Rosseel
         Steven Rosseel
         Horecaverantwoordelijke

         Als Business Development Manager Horeca staat Steven horecaondernemingen met gericht advies bij om hun rendabiliteit te verhogen. Naast jarenlange ervaring als horecaondernemer – hij runde jarenlang Kaai 17, een eventlocatie in Aalst – was hij sinds oktober 2016 gedelegeerd bestuurder van de Belgian Restaurants Association (BRA). Daar stond hij in voor de lobby rond sociale wetgeving.

         Gerelateerde artikels