1. Home
 2. Nieuws & inspiratie
 3. Corona
lege tafels

Sluiting horeca: wat betekent dit voor jou en je werknemers?

Geert Vermeir
Geert Vermeir
Leestijd: 2 Minuten

Niet alleen de horeca wordt opnieuw zwaar getroffen door de opgelegde sluiting. Ook toeleveranciers en andere bedrijven die sterk van deze sector afhangen, worden hard geraakt. Zij vallen terug op het systeem van tijdelijke werkloosheid. Maar binnen welk scenario?

  Onderscheid tussen hard en minder hard getroffen bedrijven

  De huidige regeling rond tijdelijke werkloosheid blijft – voorlopig – ongewijzigd. Het systeem maakt sinds 1 september 2020 een onderscheid tussen hard getroffen ondernemingen of sectoren en andere bedrijven. Het resultaat is een complexe cocktail van tijdelijke werkloosheid overmacht wegens corona, tijdelijke werkloosheid wegens overmacht en tijdelijke werkloosheid om economische reden.

   1/ Je hebt een horecazaak, en onvoldoende werk voor je personeel

   Val je onder Paritair Comité 302 voor de horeca en sluit je volledig de deuren of organiseer je afhaalmaaltijden, dan behoor je tot een zwaar getroffen sector. Je kunt nog altijd tijdelijke werkloosheid overmacht wegens corona aanvragen volgens de vereenvoudigde procedure.

   Hoe ga je aan de slag?

   Wil je opnieuw gebruikmaken van de vereenvoudigde procedure coronawerkloosheid? Volg ons eenvoudige stappenplan (Scenario A2). Zo zorg je ervoor dat ook de payrollverwerking van oktober vlot verloopt.

   Wat is de impact op het loon?

   Je werknemer heeft geen recht op loon, maar krijgt een uitkering die geplafonneerd is op 70%. Het supplement van 5,63 euro per dag is ten laste van de RVA.

    2/ Je hebt geen horecazaak, maar toch minder werk

    Val je niet onder Paritair Comité 302, maar had je wel minstens 20% aangetoonde tijdelijke werkloosheid in kwartaal 2 van 2020? Dan kun je een beroep doen op de vereenvoudigde procedure tijdelijke werkloosheid overmacht wegens corona (Scenario A1). Hetzelfde geldt als je onderneming zwaar (Scenario A2) of beperkt is getroffen (Scenario A3) door de sluiting van de horecasector. Voor alle andere ondernemingen geldt de procedure tijdelijke werkloosheid om economische redenen (Scenario B, C of D).

    Hoe ga je aan de slag?

    Volg ons eenvoudige stappenplan. Zo zorg je ervoor dat ook de payrollverwerking van oktober vlot verloopt.

     Alle corona-updates op een rij?

     We bundelen steevast de meest recente vragen en antwoorden op onze corona FAQ-pagina.

      Auteur
      Geert Vermeir
      Geert Vermeir
      Manager Juridisch Kenniscentrum

      Geert Vermeir werkt voor het juridisch kenniscentrum van SD Worx. Met zijn rechtendiploma op zak (KULeuven), begon hij te werken als Legal Advisor en later als Knowledge Manager bij Securex. Na een decennium bij Securex trad hij in april 2008 in dienst bij SD Worx als Senior Legal Advisor. Sinds juli 2014 werkt hij voor het juridisch kenniscentrum. Als expert op vlak van arbeidsrecht en sociale zekerheid deelt hij zijn kennis onder andere als trainer in sociaaljuridische opleidingen.

      Gerelateerde artikels