Vierdagenwerkweek of wisselend weekregime invoeren of weigeren: hoe ga je te werk? - 16 januari
Sinds 20 november kunnen werknemers vragen om hun voltijdse werkweek te presteren op vier dagen of in een wisselend weekregime. Je bent niet verplicht om op zo’n verzoek in te gaan, maar je moet een weigering wel motiveren. Als je werknemer de vraag stelt, heb je dan een antwoord klaar? Dacht je al na over de voor- en nadelen van deze nieuwe vorm van voltijds werken? Ken je ook de andere opties om je medewerkers meer flexibiliteit te geven, zoals glijdende werkuren?
Datum:
Tijd:
Werknemers kunnen je vragen om hun voltijdse werkweek te presteren op vier dagen of in een wisselend weekregime. Weet je nu al dat je niet op deze vraag zult ingaan? Hou er dan rekening mee dat je dit binnen de maand gemotiveerd moet weigeren.
Misschien twijfel je nog, omdat flexibele werktijd in de war for talent nu eenmaal een belangrijke troef is om talent aan te trekken en aan boord te houden. Weet dan dat er heel wat mogelijkheden zijn om je medewerkers meer flexibiliteit te geven.
Tijdens deze ‘Samen aan de slag’-sessie gaan we hier uitgebreid op in:
- We bespreken de verschillende mogelijkheden om flexibel te werken binnen de arbeidsdeal en overlopen ook kort enkele andere opties, zoals glijdende werkuren.
- We zoomen in op de voor- en nadelen van een aanpassing van het voltijdse uurrooster en geven een aantal concrete pistes om een aanvraag gemotiveerd te weigeren.
- We overlopen de vereiste juridische documenten in het kader van de arbeidsdeal zodat je voorbereid bent als je een aanvraag krijgt. Dit omvat: de aanvraagformulieren voor jouw werknemer, de documenten om een aanvraag te aanvaarden (incl. de bijlage bij het arbeidsreglement) en de documenten om een aanvraag te weigeren.
Prijs: 195 euro (excl. btw) per deelnemer. Na de sessie ontvang je de juridische documenten in het kader van de arbeidsdeal.