Exclusief voor bouw: sessie rond mobiliteit en arbeidsduur - 25 april
We geven een korte stand van zaken en zoomen in op extra’s of bijzonderheden (bv. Kun je KB 213 combineren met relance-uren?). Vervolgens overlopen we samen alle juridische documenten die je in orde moet brengen (zo moet een flexibele plaats van tewerkstelling in je arbeidsreglement staan, of ben je voor je eerste 130 KB 213 uren verplicht een melding te doen aan PC 124). Je ontvangt na de sessie de nodige modeldocumenten zodat je meteen aan de slag kunt. Tenslotte duiken we in de payroll, en geven we ook daar tips & tricks.
Datum:
Tijd:
Kmo-consultant Sofie De Keersmaecker en payrollconsulent Noortje Wouters zorgen ervoor dat je weer helemaal bij bent én juridisch je zaken op orde hebt. Deze topics komen aan bod:
1) Mobiliteit
Bij werknemers met flexibele tewerkstellingsplaatsen zijn verplaatsingen van huis naar de eerste werf, en van de laatste werf terug naar huis, geen arbeidstijd maar worden deze gedekt door een mobiliteitsvergoeding.
- Zijn je arbeidsreglement- en overeenkomst hierop afgestemd? En wat met het privégebruik van een camionet?
- Gebruik je een track & tracesysteem dan komen de afgelegde kilometers rechtstreeks in ons payrollsysteem terecht. Je kunt voor de registratie van deze verplaatsingen ook de tool Mobiliteitsvergoeding gebruiken, die we samen met GeoDynamics ontwikkelden.
2) Arbeidsduur
Welke mogelijkheden zijn er om flexibele werkkrachten in te schakelen?
- Dankzij KB 213 kun je tot 180 overuren per jaar laten presteren, tegen een voordelig tarief. Maar daar hangen wel wat voorwaarden aan vast.
- Sinds 2021 zijn ook relance-uren een optie. Heb je jouw werknemers de overeenkomst relance-uren al laten tekenen?
- Wist je ook dat je voor rijdend personeel kunt werken met beschikbaarheidstijd als je de nodige formaliteiten vervult?
Praktisch
- De sessie duurt 1,5 uur
- Prijs: 175 euro (excl. btw) per deelnemer.
- Na afloop ontvang je de opname en de nodige modeldocumenten.