1. Home
  2. Eerste medewerker aanwerven
Hoeveel kost je eerste vaste medewerker nu echt? - SD Worx Spark

Hoeveel kost je eerste vaste medewerker nu echt?

Dat personeel duur is in ons land, is een open deur intrappen. Dus natuurlijk speelt het prijskaartje een doorslaggevende rol in je beslissing om een eerste medewerker in dienst te nemen. Via onze handige tool maak je zelf de berekening.

Liever wat meer begeleiding? Onze Startersadviseurs maken met veel plezier de oefening voor jou. Daarbij simuleren we de totale loonkosten en bekijken we mogelijke alternatieven.

Hoeveel kost je eerste vaste medewerker nu echt? - SD Worx Spark
Business owner

Loonkosten van een vaste medewerker

Misschien ben je er nog niet helemaal uit welk contracttype het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie. Want bij die beslissing gaat het over meer dan salaris alleen. Maar zeker is: een medewerker in vast dienstverband is duurder dan een interim of freelancer. Hou rekening met deze werkgeverskosten: 

  1. brutoloon
  2. sociale of patronale bijdrage voor de werkgever (RSZ-bijdrage)
  3. vakantiegeld en eindejaarspremie
  4. extralegale voordelen (bv. maaltijdcheques)

Tip: tegenover die loonkosten staat ook wat je nieuwkomer je op langere termijn zal opleveren. Probeer ook dat in kaart te brengen om te bepalen hoeveel loonkosten je bedrijf kan dragen.

Maak zelf de berekening of laat je begeleiden door onze ervaren Startersadviseurs.
 

    Bereken zelf eenvoudig de loonkosten
    Family

    1. Brutoloon

    Het maandelijkse brutoloon vormt de basis van elk verloningspakket. Op basis daarvan betaal je als werkgever bijkomend RSZ- of sociale (patronale) bijdragen. Je werknemer betaalt dan weer werknemersbijdragen aan de RSZ en belastingen. Op zijn of haar bankrekening verschijnt het saldo – het nettoloon. Met je werknemer spreek je het brutoloon af. Let wel: er is een benedengrens. Die is op sectorniveau vastgelegd of je houdt je aan het wettelijke minimumloon.

    Tip: Gebruik onze handige bruto-nettocalculator

      2. Sociale of patronale bijdrage voor de werkgever (RSZ-bijdrage)

      Deze werkgeversbijdrage wordt berekend op basis van het brutoloon en bedraagt gemiddeld 25%. Dus betaal je je medewerker een brutoloon van 2000 euro, dan betaal je daarbovenop zo’n 500 euro patronale bijdrage. Je financiert er de pensioenen, de werkloosheidsuitkeringen en de ziekteverzekering mee.

        Doelgroepvermindering: RSZ-vrijstelling of -korting voor je eerste werknemers

        Voor je eerste aanwerving krijg je voor onbepaalde duur een volledige vrijstelling van patronale bijdrage. Voor de tweede tot de zesde medewerker krijg je nog altijd een fikse korting. Lees meer over de voorwaarden.

          3. Vakantiegeld en eindejaarspremie

          Ook de berekening van deze twee extra’s neemt het brutoloon als basis. De concrete doorstorting verschilt naargelang het statuut van je medewerker: 

          • Voor arbeiders: elke maand betaal je bijkomende RSZ-bijdragen aan de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie. Deze instantie stort ze vervolgens door naar je werknemer, rechtstreeks of via een vakantiekas.  
          • Voor bedienden: je keert het vakantiegeld zelf uit, meestal in mei of juni.

            4. Extralegale voordelen

            Bij werkgevers én werknemers zijn extralegale voordelen erg in trek als aanvulling op het salarispakket of in de plaats van een opslag. Dat komt omdat ze fiscaal een interessantere behandeling krijgen dan loon. Maaltijdcheques, een bedrijfswagen en een smartphone zijn ongetwijfeld de bekendste, maar de lijst van extralegale voordelen is erg uitgebreid.
             

              Advies om een evenwichtig verloningspakket samen te stellen?

              Rekenvoorbeeld: zoveel kost een eerste vaste medewerker

              Raf is een ruwbouwaannemer. Via een architectenbureau dat erg tevreden is over zijn werk, krijgt hij steeds meer en grotere projecten toegeschoven. Naast andere aannemers om zijn projecten mee uit te voeren, heeft Raf dringend nood aan versterking:

              • Een voltijdse arbeider met ervaring voor op de bouwwerf
              • een voltijdse administratieve kracht

              Voorbeeld 1 : Raf neemt een metselaar in dienst

              Metselaar Xavier spreekt met Raf een uurloon van 16 euro af. Het eerste jaar bedragen de loonkosten voor deze arbeider dus om en bij de 53.000 euro. Aangezien Raf nooit eerder personeel tewerkstelde, komt hij in aanmerking voor de doelgroepvermindering eerste aanwerving. Concreet: hij kan rekenen op een vermindering van 9.000 euro. Zo zakt zijn loonkost naar 44.000 euro.*

                Voorbeeld 2 : Raf versterkt zich in administratie

                Jo en Raf komen een brutoloon van 2.250 euro overeen, goed voor een jaarbedrag van zo’n 37.000 euro. Ook voor Jo geniet Raf van de doelgroepvermindering (voor een 2e werknemer): 6.500 euro korting om precies te zijn.

                Alleen al in het eerste jaar vermindert Raf zijn totale loonkosten met ruim 15.000 euro. Ook de daaropvolgende jaren blijven de kortingen aanzienlijk.*

                * Deze simulatie is realistisch, maar sterk vereenvoudigd. Bij een gedetailleerde berekening worden ook allerlei andere factoren mee in rekening genomen (bv. profiel van de medewerker, sectorbarema’s).

                  Personeel-payroll

                  Kosten van een tijdelijke medewerker

                  Kies je voor een uitzendkracht via SD Worx? Dan worden wij zijn of haar werkgever. Jij hoeft dus zelf geen brutoloon, patronale bijdragen, vakantiegeld of een eindejaarspremie te betalen. Na elke werkweek becijferen wij alle kosten – inclusief onze eigen services – en bezorgen we je een totaalfactuur. Ook een freelancer zal je zijn of haar factuur bezorgen, van een werkgever-werknemerrelatie is er dan geen sprake.  

                    Contacteer ons

                    Start je als werkgever?

                    We beantwoorden 10 vragen vóór je de grote stap zet.

                      Download hier het gratis e-book