Een workforce in balans: tijdelijk medewerkers delen

Terwijl de ene sector kreunt onder een te hoge werkdruk, kampt de andere met een overschot aan personeel en dreigen ontslagen. Dit onevenwicht legt aanzienlijke menselijke en financiële kosten bloot. Wat als we het tekort van de ene sector zouden kunnen aanvullen met het teveel van de andere? Klinkt goed, maar hoe werkt dit dan sociaaljuridisch? Daar kan SD Worx bij helpen. 

Kruisbestuiving is de toekomst 

In België is het allang gebruikelijk dat werknemers diensten uitvoeren voor een andere dan hun eigen werkgever. Vormen zoals outsourcing, (onder)aanneming of detachering zijn hier ondertussen goed ingeburgerd. 

Maar het ‘uitlenen’ van medewerkers en daarmee ook (een deel van) het werkgeversgezag is in principe verboden. Toch zijn er een aantal juridische mogelijkheden om personeel uit te lenen – ook wel cosourcing of gedeeld werkgeverschap genoemd. Via een multiwerkgeversovereenkomst of toegelaten terbeschikkingstelling bijvoorbeeld. Hier komt altijd maatwerk aan te pas om een aantal sociaaljuridische valkuilen te omzeilen. Kortom, zolang de overheid geen werk maakt van een hervormd kader rond cosourcing, begeven we ons in juridisch woelig water, en dan komt de ervaring van SD Worx goed van pas.

Werknemers delen, brandend actueel in coronatijden

Geen beter voorbeeld dan de huidige coronacrisis om het nut van cosourcing te illustreren. Bepaalde sectoren, zoals de horeca, werden door de overheid verplicht te sluiten. Bedrijven in de cultuur- en evenementensector vallen zonder werk en moeten hun werknemers tijdelijk werkloos zetten. Ziekenhuizen en woonzorgcentra kampen dan weer met een tekort aan personeel en roepen vrijwilligers op om te komen helpen.

Cosourcing biedt een oplossing om de negatieve impact op onze economie, begroting en de gezondheid van zorgmedewerkers zo klein mogelijk te houden. Hierdoor halen we werknemers uit het systeem van tijdelijke werkloosheid en zetten hen in bij ondernemingen die het nu het hardst nodig hebben.

Wat levert dit op?

 • Door personeel uit te wisselen, nemen we druk weg in de zorgsector die nu op volle toeren draait. 
 • Werknemers met een zorgdiploma op zak die werkloos thuis zitten, kunnen tijdelijk worden ingeschakeld in de zorg
 • Ook ondersteuning in de logistieke taken is mogelijk voor minder gespecialiseerde profielen.
 • Woonzorgcentra met een overcapaciteit aan werknemers kunnen personeel uitlenen aan andere centra waar het water aan de lippen staat. 

De voordelen van cosourcing voor organisatiesen medewerkers

Heb je tijdelijk een overschot aan personeel, dan biedt cosourcing:

 • een alternatief voor tijdelijke of economische werkloosheid.
 • een garantie tegen ontslag doordat talentvolle krachten aan boord kunnen blijven.
 • een mogelijkheid om je loonkosten te drukken: de nieuwe werkgever betaalt het gangbare loon, jij past enkel het verschil bij. 
 • de flexibiliteit om zelf te bepalen hoelang je deelt.

Zoek je tijdelijk specifieke profielen, dan biedt cosourcing de kans om:

 • tijdelijk de werkdruk te verminderen.
 • pieken en dalen in arbeid flexibel op te vangen.
 • nieuwe kennis en ervaring binnen te halen.
 • exclusieve profielen aan te trekken tegen een haalbare prijs. Jij betaalt enkel het gangbare loon, de oorspronkelijke werkgever past het verschil bij.
 • zelf te bepalen hoelang je deelt.
 • gemotiveerde medewerkers aan de slag te houden. 

Medewerkers die tijdelijk worden uitgeleend:

 • ontsnappen aan ontslag of tijdelijke werkloosheid.
 • behouden hun bestaande arbeidsovereenkomst en alle opgebouwde rechten.
 • doen elders ervaring op en verhogen hun inzetbaarheid. 
 • blijven actief. 

Wat we je bieden

 • Duidelijk advies: we bekijken samen welke cosourcingformule voor jou het meeste aangewezen is en zoeken naar de beste oplossing voor alle betrokken partijen: de oorspronkelijke werkgever, de nieuwe (tijdelijke) werkgever en de werknemer.
 • Financiële simulatie: we berekenen de kosten verbonden aan cosourcing voor zowel de oorspronkelijke als de nieuwe werkgever.
 • Een correct juridisch kader: we staan garant voor een sluitend samenwerkingsverband dat rechtszekerheid biedt aan alle betrokkenen.
 • Praktische uitwerking in de payroll: dankzij onze jarenlange payrollexpertise kunnen we onze klant, een juridische structuur voorstellen, op maat van zijn specifieke noden.
 • 100% ontzorging: we staan je bij met raad en daad op vlak van arbeidsrecht, fiscaliteit, sociaalzekerheidsrecht en vennootschapsrecht, en bieden administratieve ondersteuning van a tot z.
 • Een uitgebouwd netwerk: dankzij onze uitstekende contacten met de gespecialiseerde federaties begrijpen we maar al te goed de noden uit het veld.
 • Een geïntegreerde aanpak met solide partnerships: VDAB, Experience@Work en SD Worx Staffing Solutions.

Schakel tijdig hulp in

Personeel uitlenen gaat gepaard met strikte sociaaljuridische regels. Voor de meeste werkgevers is dit geen alledaagse situatie. Door een beroep te doen op de gespecialiseerde consultants van SD Worx zorg je ervoor dat alles vlot, efficiënt én correct verloopt. 

Boek vrijblijvend een intakegesprek met Tamara Troucheau. Zij begeleidt je graag.

Tamara Troucheau

Tamara heeft meer dan 10 jaar ervaring als Legal Consultant en is sinds 2011 aan de slag bij SD Worx. Ze deed ruime ervaring op bij het adviseren in het sociaal recht in een internationale context alsook wat betreft Belgisch arbeids- en socialezekerheidsrecht. Een van haar expertisedomeinen betreft co-sourcing, terbeschikkingstelling, aanneming en schijnzelfstandigheid.

Ja, ik wil graag een intakegesprek

Webinar: Gedeeld werkgeverschap, terbeschikkingstelling & aannemingsovereenkomst

Vraag en aanbod, tekort en overschot … We kunnen allicht een en ander met elkaar rijmen: bedrijven die hun werknemers tijdelijk werkloos moeten stellen, kunnen hen inzetten in sectoren die het nu het hardst nodig hebben.

Herkenbaar voor jouw onderneming? Ontdek onze praktische oplossingen in deze webinar.

Ik schrijf me in

Coronacrisis, je medewerkers slim inzetten met aannemingscontract

Vandaag zijn ruim 1 miljoen mensen tijdelijk werkloos. Of: ruwweg 1 op de 4 uit de actieve bevolking in ons land zit thuis. En dat terwijl er sectoren zijn die kraken onder de werkdruk. Die negatieve impact op onze economie, begroting en de gezondheid van medewerkers in de essentiële sectoren moet maximaal worden beperkt. Daarom is het nodig om werknemers uit het systeem van tijdelijke werkloosheid te krijgen en in te zetten in een van die ondernemingen die nu op volle toeren draaien.

Lees Meer

Medewerkers delen met de multiwerkgeversovereenkomst

Een wisselende workload, vereiste specifieke expertise of de wens naar een gevarieerde loopbaan: steeds meer bedrijven zijn vragende partij om medewerkers te delen met collega-ondernemers. Een ‘multiwerkgeversovereenkomst’ biedt de oplossing. Al blijft het zaak om enkele valkuilen te omzeilen.

Lees Meer

 

Wil je hier graag meer over weten of bekijken wat jouw mogelijkheden zijn? Stel vrijblijvend je vraag en een van onze experts neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Stel je vraag