Nu de sociale verkiezingen uitgesteld zijn naar de tweede helft van november, staan ruim 6000 bedrijven voor een dubbele uitdaging. Enerzijds moeten ze de bevroren kiesprocedure vanaf september nieuw leven inblazen, anderzijds is het zaak om een actieplan uit te dokteren voor een coronaveilige stembusgang.
Dat de sociale verkiezingen zijn uitgesteld naar de herfst, is intussen oud nieuws. Maar op de nieuwe kiesperiode was het wél nog wachten. Intussen is het zo goed als zeker dat die van 16 tot 29 november 2020 zal lopen. Maar corona heeft niet alleen zijn weerslag op de data zelf. Daarom vraagt de Nationale Arbeidsraad (NAR) ook uitdrukkelijk om aanpassingen qua praktische organisatie mogelijk te maken. En het parlement blijkt hier oren naar te hebben.
Kiezen de vakverenigingen volledig autonoom hun vakbondsafvaardiging in je organisatie, dan zit je safe. Maar is die samenstelling op de een of andere manier gelinkt aan de timing of procedure van de sociale verkiezingen, dan heeft het uitstel van die stembusgang door corona natuurlijk wél een impact. Een en ander hangt af van het specifieke scenario binnen jouw organisatie.
De ministerraad en de zogeheten superkern keurden vrijdag 12 juni opnieuw een rist maatregelen goed om burgers en bedrijven financiële zuurstof te geven tijdens de coronacrisis. We lijsten kort de veranderingen op die een impact op jou en je medewerkers kunnen hebben.
Binnen talloze bedrijven en sectoren verstoort de coronacrisis de normale werking. Door deze overmachtssituatie komt ook de correcte organisatie van de sociale verkiezingen in het gedrang. Daarover hebben de sociale partners een ‘informeel akkoord’ bereikt.