Het wetsvoorstel dat het mogelijk moest maken om pensioen halftijds op te nemen, is te elfder ure gestrand. Niet iedereen lijkt klaar voor deze ingrijpende wijziging van het pensioenstelsel. Al zit er wel muziek in het concept. Hoe moet het nu verder?
In een landingsbaan gaat een oudere werknemer minder uren presteren of stapt hij over naar een lichtere job. De bedoeling is om het einde van de loopbaan wat uit te stellen. Maar de ene landingsbaan is de andere niet, en de voorwaarden veranderen bovendien regelmatig.Een overzicht.
In het voorjaar van 2017 zag de wet werkbaar en wendbaar werk het licht. Een van de voorstellen daarin was loopbaansparen: de mogelijkheid voor werknemers om overuren en vakantiedagen op te sparen en ze later tijdens hun carrière op te nemen. Helaas laat een invulling van het wettelijk kader op zich wachten. Maar betekent dat ook dat je het concept nu nog niet kunt invoeren? Niet noodzakelijk.
Twintig jaar geleden, op 27 februari 1997, troepte een klein regiment economiejournalisten samen in het Brusselse Hilton-hotel. Het was ongewoon warm voor de tijd van het jaar, de lente hing voorzichtig in de lucht. Toch had geen enkele van de aanwezigen een vermoeden hoe zeer het sociale klimaat van het land de komende dagen, weken en maanden zou verhitten.
Het brugpensioen. In het leven geroepen door de Nationale Arbeidsraad in 1974, als ‘brug naar het pensioen’. Vandaag vormt de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 17 nog altijd het fundament van wat toen een aanvullende vergoeding bij ontslag van bejaarde werknemers heette. Nu ja, bejaard. De regeling gold voor werknemers vanaf 60 jaar, voor vrouwen in sommige gevallen al vanaf 55 jaar.