HR-administratie
Verlonen
HR-management
In de kijker

Blog

Motiveren & engageren
landingsbanen 2019 regels einde carrière afbouwen

Landingsbanen: dit zijn de wijzigingen vanaf 1 januari 2019

In een landingsbaan gaat een oudere werknemer minder uren presteren of stapt hij over naar een lichtere job. De bedoeling is om het einde van de loopbaan wat uit te stellen. Maar de ene landingsbaan is de andere niet, en de voorwaarden veranderen bovendien regelmatig. We zetten per mogelijkheid de aangekondigde wijzigingen op een rij.

Door Geert Vermeir

Arbeidsduur & flexibiliteit
épargne carrière

Loopbaansparen: zo ga je er vandaag al mee aan de slag

In het voorjaar van 2017 zag de wet werkbaar en wendbaar werk het licht. Een van de voorstellen daarin was loopbaansparen: de mogelijkheid voor werknemers om overuren en vakantiedagen op te sparen en ze later tijdens hun carrière op te nemen. Helaas laat een invulling van het wettelijk kader op zich wachten. Maar betekent dat ook dat je het concept nu nog niet kunt invoeren? Niet noodzakelijk.

Door Geert Vermeir

Sociaal overleg
Wet-Renault

Twintig jaar Wet Renault: wat gebeurde er toen het collectief ontslag werd geformaliseerd?

Twintig jaar geleden, op 27 februari 1997, troepte een klein regiment economiejournalisten samen in het Brusselse Hilton-hotel. Het was ongewoon warm voor de tijd van het jaar, de lente hing voorzichtig in de lucht. Toch had geen enkele van de aanwezigen een vermoeden hoe zeer het sociale klimaat van het land de komende dagen, weken en maanden zou verhitten.

Door Jan Vanthournout

Langer werken
SWT

Van brugpensioen naar SWT: de wetgeving wordt steeds complexer

Het brugpensioen. In het leven geroepen door de Nationale Arbeidsraad in 1974, als ‘brug naar het pensioen’. Vandaag vormt de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 17 nog altijd het fundament van wat toen een aanvullende vergoeding bij ontslag van bejaarde werknemers heette. Nu ja, bejaard. De regeling gold voor werknemers vanaf 60 jaar, voor vrouwen in sommige gevallen al vanaf 55 jaar.

Door Geert Vermeir

Langer werken
vrijstelling prestaties ouderen

Symptoomwetgeving: vrijstelling van prestaties voor oudere werknemers.

Enkele bedrijven bieden hun oudere werknemers een vertrekregeling met vrijstelling van prestaties en behoud van loon. Met het langer werken als credo, ziet de overheid dat met lede ogen aan. Gisteren nog in het nieuws: in het zomerakkoord heeft de federale regering een maatregel opgenomen waardoor bedrijven een activeringspremie moeten betalen op het loon van de werknemers in kwestie. Kan dat meer dan symptoombestrijding zijn?

Door Geert Vermeir

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35