Werknemers werken massaal van op afstand. Maar ook als bedrijfsleider of zelfstandige ben je waarschijnlijk minder op de baan om klanten of leveranciers te bezoeken. Dat heeft zo zijn impact op je onkostenvergoedingen. Bovendien komt de fiscus in deze coronatijden met enkele nieuwigheden op de proppen.
Veel zelfstandige bedrijfsleiders keren zich uit hun vennootschap een bescheiden salaris uit, om aan de hoge tarieven van de personenbelasting te ontsnappen. Die bezoldiging staat vaak niet in verhouding tot hun werkelijke prestaties. Door aandelenopties met garantie op te nemen in het salarispakket, kan de vennootschap die prestaties correcter én fiscaal voordeliger verlonen. Maar hoe interessant is deze alternatieve verloningsvorm nu echt?
De loonkost in België ligt hoog! Sta je net zelf op het punt om iemand aan te werven? Dan kan een exacte inschatting van hoeveel je medewerker je zal kosten, geruststelling bieden. Dat een werknemer netto minder overhoudt dan wat je hem bruto aanbiedt, wist je al. Maar lees vooral verder, want een gewaarschuwd werkgever is er twee waard.
Als bedrijfsleider in een vennootschap bepaal je zelf het bedrag van je vergoeding. Ben je hierin volledig vrij? Wettelijk gezien wel. Fiscaal gezien is dat een ander verhaal. Je kunt maar beter enkele basisprincipes toepassen.
Hoe zorg je ervoor dat je werknemers meer overhouden aan het einde van de maand? Zonder dat je loonkosten de pan uit swingen? Reken even mee terwijl we enkele win-winmogelijkheden voor jou op een rij zetten.