De loonnorm voor de komende twee jaren is gekend: 0,4%. Als werkgever wil je natuurlijk weten hoeveel de lonen van je werknemers daadwerkelijk mogen verhogen. Die marge van 0,4% lijkt misschien onbeduidend, door slim te verlonen of efficiënter te werken, kun je toch de norm maximaal invullen.
Door het afspringen van het loonoverleg nam de federale regering het heft in handen en legde de loonnorm voor 2021-2022 vast. Zoals aangekondigd komt er dit en volgend jaar een maximale gemiddelde loonkostenstijging van 0,4%. Werkgevers die een goed resultaat behaalden, kunnen bovendien een eenmalige nettopremie van 500 euro geven. Wat betekent dit voor jou als werkgever? We zetten enkele hardnekkige denkfouten recht.
Komen je creatieve klanten al eens aankloppen met vragen over de behandeling van auteursrechten? De regeling is complex maar wél fiscaal interessant. In deze FAQ lichten SD Worx-consultants Stijn Gebruers en Bart Hollebekkers de krachtlijnen toe.
Voor bedrijven die willen investeren in onderzoek en ontwikkeling is ons land een aantrekkelijke uitvalsbasis, dankzij onder meer de innovatie-aftrek, het belastingkrediet en de gedeeltelijke vrijstelling van de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing. Dankzij die laatste korting hoef je als privébedrijf of kennisinstelling in het beste geval maar 20% van de verschuldigde bedrijfsvoorheffing op de lonen van onderzoekers door te storten aan de fiscus.
Overuren presteren, dat is een tweesnijdend zwaard. Enerzijds kan een groot aantal overuren betekenen dat je zaak goed draait en dat je geëngageerde medewerkers in dienst hebt. Anderzijds is het uitbetalen van overuren tegen het gebruikelijke tarief van 150% een dure zaak en vermijd je beter(te) hoge werkdruk zo vaak mogelijk ...