Er moet nog veel gebeuren vóór 31 december 2020 willen de EU en het VK met een deal uit elkaar gaan bij aanvang van het nieuwe jaar. Elke dag groeit de kans dat de jarenlange onderhandelingen een muis zullen baren. Maar wat de uitslag ook wordt, de nieuwe regels voor het tewerkstellen van personeel aan beide kanten van het Kanaal liggen bijna volledig vast. Sommige zaken zullen ingrijpend veranderen, andere helemaal niet. En daarbij speelt de datum 1 januari 2021 vanzelfsprekend een grote rol.
Meer dan drie jaar nadat het Verenigd Koninkrijk voor de Brexit stemde, verliet het op 31 januari 2020 eindelijk de Europese Unie. Deze gedenkwaardige gebeurtenis zal verstrekkende gevolgen hebben voor bedrijven en personen aan beide kanten van het Kanaal - maar nu nog niet. Al die nachtelijke onderhandelingen in Brussel en de politieke opschudding in Westminster hebben ons slechts geleid naar wat Winston Churchill, in een heel andere context, ‘het einde van het begin’ noemde.
Het coronavirus houdt onze economie in een wurggreep. Ook de internationale tewerkstelling raakt stilaan bevroren door deze ongeziene crisis. En dat heeft een serieuze impact, zowel voor jou als voor je werknemers. De gevolgen situeren zich voornamelijk op fiscaal en sociaalrechtelijk vlak.
Werkgevers riskeren toptalent te verliezen als de brexit de pensioenen en andere rechten op sociale zekerheid aantast. Dit is slechts een van de vele issues waar werkgevers zich op moeten voorbereiden met het vertrek van het VK uit de EU in het vooruitzicht.
De klok tikt nog steeds wat de brexit betreft en we weten nog steeds niets meer over de scheidingsvoorwaarden. Bovendien blijft het koffiedik kijken wat betreft de impact op tewerkstelling in het VK én in de 27 EU-landen. De Britse premier Boris Johnson vecht nog steeds voor een brexit, met of zonder deal. Ondanks deze onzekerheid blijven hr- en payrollteams best up-to-date met hun planning om voorbereid te zijn op elk scenario.