Na bijna twee jaar van lockdowns, reisbeperkingen en thuiswerken lijkt het nieuwe normaal erg veel op het oude, hoewel er toch veel is veranderd. Op het gebied van hr heeft de coronacrisis de bestaande trends versneld, waardoor de druk op hr-leiders om de bedrijfsdoelstellingen van hun bedrijf te ondersteunen toeneemt.
Bedrijven die upscalen, maar ook bedrijven die wereldwijd al werknemers hebben, moeten interne systemen en processen ontwikkelen om ervoor te zorgen dat hun hr-praktijken overeenkomen met de verschillende culturen, compliance vereisten en regelgeving. Door inzicht te krijgen in de uitdagingen die internationale hr met zich meebrengt en hoe u deze kunt overwinnen, zult u beter in staat zijn om de juiste beslissingen te nemen voor uw bedrijf en werknemers.
Stel, een medewerker bij een internationale onderneming reist met de regelmaat van de klok heen en weer tussen binnen- en buitenlandse afdelingen. Dan is hij of zij tegelijkertijd in dienst van meerdere vestigingen in verschillende landen. De administratieve en juridische implicaties worden vaak onderschat, bijvoorbeeld op het vlak van arbeidsrecht en sociale zekerheid. In welk land betaalt je medewerker belastingen? Waar moet je rekening mee houden? En hoe houd je het volledig plaatje in de gaten?
Op 1 januari 2021 kwam er een einde aan het vrije verkeer van werknemers tussen de EU en het VK. Hierdoor gelden er nieuwe spelregels voor het tewerkstellen van personeel aan beide kanten van het Kanaal.. Op de valreep van 2020 sleepten de brexit-onderhandelaars nog een akkoord uit de brand. Sommige zaken zullen ingrijpend veranderen, andere helemaal niet. Een overzicht.
Meer dan drie jaar nadat het Verenigd Koninkrijk voor de Brexit stemde, verliet het op 31 januari 2020 eindelijk de Europese Unie. Deze gedenkwaardige gebeurtenis zal verstrekkende gevolgen hebben voor bedrijven en personen aan beide kanten van het Kanaal - maar nu nog niet. Al die nachtelijke onderhandelingen in Brussel en de politieke opschudding in Westminster hebben ons slechts geleid naar wat Winston Churchill, in een heel andere context, ‘het einde van het begin’ noemde.