Technologie staat centraal in de 4e industriële revolutie, maar hoe gaan we hiermee om binnen een domein waar de mens altijd al centraal staat? Een contradictio in terminis of een match made in heaven?
De corona-uitbraak heeftde manier van werken voor veel bedrijven compleet veranderd. We werken massaal vanuit thuis, plannen videomeetings in met collega’s of klanten en de laatste afterwork drink lijkt een eeuwigheid geleden. De bedrijfswereld is in 2020 massaal in een digitale stroomversnelling gegaan.
COVID-19 heeft een grote impact op de werknemers, met massaal thuiswerk als een van de meest opmerkelijke gevolgen. Veel bedrijven doen er alles aan om een leefbaar thuiswerkbeleid op te zetten, digitale hulpmiddelen te implementeren en een vernieuwde organisatiecultuur te creëren. Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is de fysieke werkplek. Hoewel traditionele kantoren op hun retour zijn, kunnen ze opnieuw aan belang winnen als ontmoetingshub voor de werknemersbeleving.
Je personeel tijdig en correct uitbetalen vertrouw je toe aan je sociaal secretariaat. Maar voor het zover is, moet jij wel de nodige budgetten voorzien. En die variëren van jaar tot jaar: stijgende anciënniteit, extralegale bonussen, kosten bij langdurige afwezigheid enzovoort. Het nauwkeurig becijferen van je personeelsbudget is een huzarentaak in een steeds complexer hr-landschap. Berekend te werk gaan is dan ook de boodschap.
Gesofisticeerde smartphones, ontelbare apps, slimme spraakassistenten en zelfs virtual reality: de digitalisering heeft onze vrije tijd onomkeerbaar veranderd. Maar in het bedrijfsleven worden nieuwe technologieën en tools nog te weinig ingezet. Nochtans is een digitale transformatie van hr de sleutel tot een efficiëntere organisatie.