Woon-werkverkeer: enkele pistes om de stilstand te doorbreken

Door Veerle Michiels - 9 februari 2018 - Leestijd: 3 minuten

Mobiliteit

We staan met z’n allen massaal stil op weg van en naar het werk. Meer dan de helft (53%) staat wekelijks meerdere uren aan te schuiven. Toch ziet twee op de drie (66%) – vooral mensen met een lange pendelafstand – geen alternatief voor de wagen. Dat blijkt uit een bevraging door ons in samenwerking met iVOX en vacature.com bij 2000 werknemers.

File

Het ene na het andere filerecord sneuvelt en de Belgische files behoren tot de langste van de wereld. Bovendien treft de fileproblematiek ongeveer de helft van de autopendelaars: meer dan een kwart (26%) van de werknemers die met de wagen naar het werk komen, staat dagelijks in de file. Nog eens 27% geeft aan wekelijks meerdere keren aan te schuiven. Bij werknemers met een bedrijfswagen ligt dit aandeel nog hoger: 36% staat dagelijks stil in het verkeer, 32% minstens enkele uren per week. Dat hoeft ook niet te verbazen, zij gebruiken vaker de auto om naar kantoor te pendelen.

Negatieve impact op verloop

Het fileleed en de lange pendeltijd zijn een grote bron van frustratie en werknemers verwachten niet meteen beterschap. Volgens meer dan 8 op de 10 respondenten (83,7%) zullen de files op onze wegen nog zwaarder worden. Ruim 6 op de 10 (63%) geeft zelfs aan dat het moeizame woon-werkverkeer alsmaar vaker hen erover doet nadenken om van werk te veranderen.

Onvoldoende alternatieven

Ondanks de ellende op de weg, blijft Koning Auto heer en meester. 64,1% van de respondenten neemt steevast de wagen naar het werk. Alternatieve vervoersmiddelen, zoals de trein (11,1%), de fiets (9,8%) en de bus (4%), scoren beduidend lager.

Dat komt omdat werknemers die voor de wagen kiezen, vaak geen andere alternatieven hebben: 2 op de 3 (66%) autopendelaars geeft aan dat ze zonder de auto gewoon niet op hun werk zouden geraken. Zeker wie meer dan 26 km moet pendelen naar het werk, ziet geen andere oplossing dan de auto te nemen.

Zou je ook met een ander vervoersmiddel gemakkelijk op het werk geraken?

hoeveel km

Aandeel pendelaars (in %) dat aangeeft al dan niet met andere vervoersmiddelen dan de auto gemakkelijk op het werk te kunnen geraken.

Twee pistes om je medewerkers vlot op weg te zetten

Maar hoe kunnen we deze impasse doorbreken? Als werkgever heb je verschillende opties:

  1. Thuis- of telewerk aanbieden, is één oplossing om files terug te dringen én je werknemers tevredener te houden. In het kader van de wet Wendbaar Werkbaar Werk lanceerde minister Kris Peeters het occasioneel telewerk. Dat geeft je de mogelijkheid om je werknemer bijvoorbeeld bij slecht weer thuis te laten werken als hij dat wenst – en voor zover het technisch mogelijk is. Het KMI stelde eind vorig jaar nog voor om een ‘thuiswerkalarm’ in te voeren. Bij code oranje of rood zou dan occasioneel telewerk kunnen gelden. Minister Peeters gaf toen meteen aan gewonnen te zijn voor het idee.
  2. Daarnaast kun je ook tijdsonafhankelijk werken invoeren. Door je medewerker extra flexibiliteit aan te reiken om zelf te beslissen wanneer hij de werkdag begint en eindigt, maak je het voor hem makkelijker om de files te vermijden.

Het mobiliteitsbudget: dé sleutel om de knoop te ontwarren

Idealiter evolueren we naar een multimodaal mobiliteitsbudget dat werknemers vrij kunnen spenderen aan een brede waaier aan vervoersoplossingen: auto, fiets en/of openbaar vervoer of zelfs de combinatie van een kleinere bedrijfswagen en minder filegevoelige alternatieven.

Maar: voorlopig blijft het schoentje knellen bij het economische aspect: de bedrijfswagen blijft een uitermate interessant (para)fiscaal loonvoordeel. Het blijft dus wachten tot de overheid het multimodale mobiliteitsbudget hetzelfde gunstige statuut geeft als de bedrijfswagen. Want dat zou de doorbraak kunnen zijn om werknemers aan te zetten alternatieven te kiezen die minder filegevoelig zijn dan de auto.

Flexibel verlonen: is je organisatie er klaar voor?

Het mobiliteitsbudget is een concrete toepassing van flexibel verlonen. Daarmee vertaal je alle extralegale loonvoordelen van je werknemer naar één totaalbudget dat hij kan spenderen aan mobiliteit, maar ook aan tools om mobiel te werken (smartphone, tablet, internetverbinding thuis …), extralegale vakantiedagen, aanvullende verzekeringen enzovoort.
Op je loonkosten heeft het principe geen enkele impact: het is een budgetneutrale oplossing. Toch is ze juridisch volledig waterdicht en straalt het principe van de vrije beslissingsbevoegdheid positief af op de tevredenheid van je werknemers. Zij kunnen immers een voordelenpakket op maat samenstellen dat naadloos aansluit bij hun persoonlijke behoeften.

flexibel verlonen

 


 


Gerelateerde artikelen

refresh Meer artikelen