Overgang naar zomertijd: impact op het loon van werknemers

Door Ella HR - 28 maart 2019 - Leestijd: 3 minuten

Verloning

Op zondag 31 maart gaat de zomertijd opnieuw in. Een uur minder slaap voor het merendeel onder ons, maar ook een uur minder werken voor personeel dat ’s nachts aan de slag is. Hoe zit dat dan met hun verloning? We zetten de regels op een rij.In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 maart schakelen we over naar het zomeruur. Dit betekent dat we de klok 1 uur vooruit moeten draaien: 2 uur wordt dus 3 uur.

Werknemers die tijdens de nacht van de uurwissel van dienst zijn, zullen daarmee ook een uur minder moeten werken. Hoe moet je de prestaties tijdens deze nacht verlonen? Enkele vuistregels:

1. Per maand betaald: geen invloed van de uurwissel

Elke maand telt tussen de 20 en 23 werkdagen, afhankelijk van de positie van de weekends. Een uur meer of minder maakt dus niet uit voor het loon.

2. Per uur betaald: zomer- en winteruur heffen elkaar op

Voor wie per uur betaald wordt, liggen de zaken enigszins anders. Medewerkers die bij de omschakeling naar het zomeruur in de nachtploeg aan de slag zijn, krijgen 8 uur uitbetaald, hoewel ze maar 7 uren effectief hebben gepresteerd. In de winter wordt dit gecompenseerd: bij de ingang van het winteruur zullen ze dan een uur langer werken, 9 uur in plaats van 8.

3. Verandering van ploegen: speciale regeling

Misschien waren er doorheen het jaar intern verschuivingen, waardoor de ploeg tijdens de omschakeling naar het winteruur niet identiek dezelfde is als tijdens de zomeruurwissel. In dat geval geldt deze regeling:

  • de werknemers die door de omschakeling naar het zomeruur slechts 7 uren werkten, ontvangen toch een loon voor 8 gepresteerde uren. Concreet betaal je  dus 1 uur meer dan er effectief gewerkt is.
  • de werknemers die tijdens de overgang naar het winteruur werken, ontvangen sowieso een loon voor 9 gepresteerde uren.

De uurwissel gaat dus gepaard gaat met een aantal aandachtspunten, vooral voor bedrijven waar er in (wisselende) ploegen gewerkt wordt. Maar, de uurwissel heeft ook zo zijn voordelen: het blijft 's avonds langer licht, wat ons allemaal meer mogelijkheden geeft om na de uren nog wat te ontspannen en van de buitenlucht te genieten.

Banner newsletter NL

Gerelateerde artikelen

refresh Meer artikelen