Door Nathalie Seynaeve - 8 december 2020 - Leestijd: 3 minuten
Werknemers werken massaal van op afstand. Maar ook als bedrijfsleider of zelfstandige ben je waarschijnlijk minder op de baan om klanten of leveranciers te bezoeken. Dat heeft zo zijn impact op je onkostenvergoedingen. Bovendien komt de fiscus in deze coronatijden met enkele nieuwigheden op de proppen.
Net zoals werknemers kunnen bedrijfsleiders maaltijden en andere kleine kosten terugbetaald krijgen wanneer ze op de baan zijn (bv. parkeertickets, taxiritten). Dat kan door alle facturen en bonnetjes te verzamelen, of via een forfaitaire dag- of maandvergoeding.
De forfaitaire dagvergoeding bedraagt 17,41 euro (aanslagjaar 2021) voor elke dag dat je minstens 6 uur onderweg bent. Daarbovenop komen mogelijk verblijfskosten naar rato van 130,58 euro per nacht. Je kunt ook kiezen voor een forfaitaire maandvergoeding, maar dan mag het totaalbedrag niet hoger zijn dan 16 keer de maximale forfaitaire dagvergoeding.
Je merkt het: de andere manier waarop we ons werk organiseren in coronatijden, kan een serieuze impact hebben op de onkostenvergoedingen – en dus de inkomsten van bedrijfsleiders en zelfstandigen. Bovendien kijkt de fiscus streng toe op de juiste toepassing van de voorwaarden. Laat je voor de kleine lettertjes bijstaan door een expert ter zake.
Door Nathalie Seynaeve - juridisch adviseur
Nathalie startte haar loopbaan bij SD Worx bij Tax & Legal, als tax consultant en vervolgens managing consultant. Vandaag is ze aan de slag binnen de fiscale cluster van het Kenniscentrum. Internationale fiscaliteit (bv. expats, salary splits) en specifieke verloningsaspecten (bv. voordelen in natura, kosten eigen aan de werkgever, bezoldiging van bedrijfsleiders) behoren tot haar expertisedomein.