Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: troef voor employer branding

Door Cathy Geerts - 7 maart 2018 - Leestijd: 4 minuten

Employer branding

Je medewerkers zijn je beste ambassadeurs, daar zijn werkgevers het over eens. De Googles van deze wereld en de ondernemingen die die wereld beter maken, hebben een voetje voor. Maar elke werkgever – van kmo tot multinational – kan zijn bedrijfsimago of employer branding extra glans geven door structureel en oprecht een maatschappelijk verantwoord ondernemerschap te voeren. Voor een duurzaam bestaan van je bedrijf is het zelfs een must.

CSR Employer branding

De voordelen van een sterke employer brand of een positief werkgeversimago spreken voor zich. Zo wil iedereen wel graag werken voor ‘een goede baas’. En een vacature bij een tof bedrijf verspreidt zich sneller dan een verkoudheid. Dat vertaalt zich in een beter zakencijfer, meer gemotiveerde en betrokken medewerkers – en bijgevolg een lager verloop. De totale aanwervingskosten krimpen én de kwaliteit van de sollicitaties stijgt. Ook niet onbelangrijk in deze tijden van toegenomen burn-outs: een happy medewerker heeft minder stress.

Wat we bieden: een goed doel

Maar wat maakt nu dat je bedrijf wordt gezien als een aantrekkelijke werkgever? Eigenlijk vormt de basisfilosofie van maatschappelijk verantwoord ondernemen het antwoord: respectvol en duurzaam omgaan met mens en maatschappij, milieu en winst. Voor de invulling zorgen ondernemers zelf, soms op erg creatieve manieren, maar een of meerdere goede doelen steunen, is essentieel. Want personeel, klanten en andere stakeholders werken liever niet samen met een bedrijf dat blind is voor de samenleving waarin het opereert.

Talent kiest zelf in de ‘war for talent’

Bij de keuze tussen vergelijkbare jobs – inhoud, loon, regio – kiest 4 op de 10 werknemers wereldwijd resoluut voor een bedrijf met een mvo-strategie. Dat stelde aanbieder van flexibele werkplekoplossingen Regus in 2016 vast na een onderzoek bij bijna 40.000 werknemers. Sollicitanten wikken en wegen bij hun keuze vooral ontwikkelings- en opleidingsmogelijkheden, gunstige arbeidsvoorwaarden en goed leiderschap.

Hang het aan de grote klok

Belangrijk is wel dat je medewerkers weten welke goede doelen uw organisatie steunt, dat ze worden betrokken en ook hun steentje kunnen bijdragen. Zo halen ze nog meer voldoening en motivatie uit hun werk.

Bovendien is het ideaal om iedereen over alle niveaus heen te laten samenwerken. Lopen ten voordele van het Kinderkankerfonds bijvoorbeeld, sloopt automatisch de muren van de hiërarchie. Een opsteker voor je teamspirit.

Vrijheid om te kiezen

Duurzaam ondernemen is niet verplicht. Toch zou het zonde zijn om het niet te doen. Voor onze samenleving in de eerste plaats, maar ook voor je organisatie. Want in het aantrekken én behouden van talent helpen alle beetjes.

Daarbij is het ondertussen duidelijk dat alleen ‘werk aanbieden’ niet langer volstaat. Medewerkers willen ook een stem en de keuzevrijheid om dat werk – deels – zelf in te vullen. Uit een studie van SD Worx weten we dat hetzelfde geldt voor hun verloningspakket, 65% van de Belgische werknemers geeft dat aan. Ze willen zelf bepalen welke voordelen ze belangrijk vinden. Extralegale vakantiedagen of individueel pensioensparen bijvoorbeeld, maar evengoed een bijdrage aan een goed doel. Dat laatste verrast je misschien nog het meest, maar uit onderzoek blijkt dat maar liefst 1 op 3 medewerkers zich ook graag wil inzetten voor de goede doelen die het bedrijf steunt.

Dat je als werkgever die alsmaar luidere roep naar keuzevrijheid hoort en ermee aan de slag gaat – kortom, respectvol en duurzaam omgaat met je medewerkers – dat is het geheim van een sterke employer brand.

Enkele resultaten uit het Regus-onderzoek

  • 43% werkt liever voor bedrijven met een mvo-strategie
  • 47% vindt het belangrijk dat een werkgever zich bezighoudt met goede doelen
  • 29% wil meer informatie over de mvo-initiatieven
  • 1/3 wil zich ook inzetten voor de goede doelen waaraan het bedrijf bijdraagt
  • 1/4 wil meer info over de mvo-initiatieven van andere teams binnen het bedrijf

Flexibel verlonen: is je organisatie er klaar voor?

Door flexibel verlonen in te voeren, biedt je de keuzevrijheid waar medewerkers vandaag vragende partij voor zijn. Je vertaalt alle extralegale loonvoordelen naar één totaalbudget dat hij kan spenderen aan mobiliteit, maar ook aan tools om mobiel te werken (smartphone, tablet, internetverbinding thuis …), extralegale vakantiedagen, aanvullende verzekeringen enzovoort.

Op je loonkosten heeft het principe geen enkele impact: het is een budgetneutrale oplossing. Toch is ze juridisch volledig waterdicht en straalt het principe van de vrije beslissingsbevoegdheid positief af op de tevredenheid van je werknemers. Zij kunnen immers een voordelenpakket op maat samenstellen dat naadloos aansluit bij hun persoonlijke behoeften.

flexibel verlonen


Gerelateerde artikelen