Hoe kunt u uw totale loonkosten drukken?

Door Raf Janssen - 17 juli 2017 - Leestijd: 3 minuten

Starten met personeel

U plant uw eerste aanwerving? Dan gaan de zaken goed! Maar personeel tewerkstellen brengt ook zware extra kosten met zich mee. Om verlichting te brengen riep de overheid een rits steunmaatregelen in het leven. We zetten de belangrijkste premies, kortingen en subsidies op een rijtje. Zo blijft u door het bos de bomen zien.

loonkosten-eerste-aanwervingen

In het kader van de taxshift besliste de regering om vanaf begin 2016 de patronale basisbijdragen op arbeid stapsgewijs van 32,40% naar 25% te verlagen in de privésector. De bedoeling van deze structurele lastenvermindering? De loonkloof ten opzichte van onze buurlanden dichten. Bovendien moet de maatregel de drempel verlagen voor bedrijfsleiders om personeel in dienst te nemen.

Van een zetje voor uw eerste aanwervingen …

Voor startende werkgevers heeft de taxshift echter nog meer in petto. Wie zijn allereerste medewerker in dienst neemt, krijgt voor onbepaalde duur een volledige vrijstelling van de patronale basisbijdragen. En voor de vijf daaropvolgende aanwervingen geniet u nog altijd een fikse korting op de socialezekerheidsbijdragen. Het gaat om forfaitaire kortingsbedragen per kwartaal.

… over een waaier aan extra steunmaatregelen …

Om de kansen van sommige werkzoekenden op de arbeidsmarkt te vergroten, hebben de verschillende overheden allerlei steunmaatregelen in het leven geroepen. Elk gewest legt zijn eigen accenten: langdurig werkzoekenden, jongeren, ouderen, ...

Wilt u weten of de werknemer die u wilt aanwerven u recht geeft op een van deze maatregelen, neem dan contact op met de Startersservice van SD Worx.

… tot een beroepsopleiding op de werkvloer

Wilt u iemand opleiden in uw bedrijf? In dat geval is de Individuele Beroepsopleiding (IBO) van de VDAB een interessante piste. Dit is geen subsidie of loonlastenvermindering, maar een systeem waarbij u een cursist gedurende één tot zes maanden lang binnen uw bedrijf de kneepjes van het vak leert. Tijdens de opleidingsperiode ontvangt uw pupil een vervangingsinkomen. U betaalt enkel het verschil tussen het normale loon en het gemiddelde werkloosheidsbedrag per dag. Na de leertijd bent u wel verplicht om uw cursist in dienst te nemen.

U merkt het, als startende werkgever hebt u tal van opties om uw loonkosten te verzachten. Het volledige overzicht van voordelen waar u recht op hebt, vindt u op www.aandeslag.be. Let wel, aan de premies en kortingen zijn voorwaarden verbonden en soms zijn ze beperkt in de tijd. Ook maatregelen cumuleren is vaak niet toegestaan. Benieuwd wat voor u het voordeligste is? Onze Startersservice zoekt het met plezier voor u uit.

U hebt vast nog vragen bij uw eerste aanwerving. Wij bundelden de tien vragen die ertoe doen bij een ideale aanwerving in de handige gids ‘Start u als werkgever? 10 vragen vóór u uw eerste medewerker aanwerft’

banner starten als werkgever NL

Gerelateerde artikelen

refresh Meer artikelen