Wilt u uw werknemer een cadeau geven? Dat mag binnenkort wat meer zijn!

Door Geert Vermeir - 31 mei 2018 - Leestijd: 3 minuten

Loonoptimalisatie

Als werkgever geeft u bij bepaalde gelegenheden een geschenk aan uw werknemers, denk maar aan feestdagen zoals Kerstmis en Nieuwjaar, of aan mijlpalen zoals een huwelijk of pensionering. Binnenkort mag u wat meer geven, want de aan RSZ-vrijgestelde bedragen gaan omhoog. Wat houdt dit juist in? Wij beantwoorden voor u drie veel gestelde vragen.

geschenken pensioen eindejaar feesten Nieuwjaar Kerstmis werknemer werkgever

Geschenken worden als loon beschouwd en zijn dus onderworpen aan socialezekerheidsbijdragen (RSZ). Dit geldt voor geschenken in natura, in geld of in de vorm van cadeaucheques. Maar blijft u onder een bepaald bedrag, dan geldt er een vrijstelling van RSZ. Die plafonds worden binnenkort verhoogd.

1. Wat zijn de nieuwe maximumbedragen?

De maximumbedragen waarmee u uw geschenk kunt vrijstellen van RSZ, verschillen per gelegenheid. Onderstaande tabel zet voor u de verschillende gelegenheden, de oude en de nieuwe plafonds op een rij.

2. Wanneer treedt deze regeling in werking?

De nieuwe bedragen zouden retroactief vanaf 1/1/2017 in werking treden. Nu is het wachten tot het Belgisch Staatsblad (BS) de nieuwe regelgeving publiceert. Zodra dit het geval is, kunt u de hogere bedragen officieel toepassen.

3. Is dit ook van toepassing op de fiscus?

Hoewel het doel is om tot een volledige fiscale harmonisatie – gunstige regelingen op vlak van sociale zekerheid én belastingen – voor geschenken te komen, is de nieuwe regelgeving voorlopig enkel van toepassing op de RSZ.

Flexibel verlonen: bied uw medewerkers meer zonder extra loonkosten

Werknemers hebben graag inspraak in hun verloningspakket. Door uw medewerker de kans te geven zijn loonpakket mee in te vullen, komt u tegemoet aan zijn wensen. Extra waarde voor hem, zonder dat u er meer voor moet betalen.

Geeft u trouwens jaarlijks cadeaus voor Sinterklaas, Kerstmis en/of Nieuwjaar? Dan kunt u ervoor kiezen om het op te nemen in uw voordelenkorf. Dan kan uw medewerker echt helemaal zelf beslissen waaraan hij het budget besteedt.

flexibel verlonen

Gerelateerde artikelen

refresh Meer artikelen