Uw eerste aanwerving: wie neemt u in dienst?

Door Raf Janssen - 17 juli 2017 - Leestijd: 5 minuten

Starten met personeel

Proficiat, uw zaak draait! Omdat uzelf klonen vooralsnog moeilijk haalbaar is, schakelt u extra mankracht in. De ideale piste hangt af van tal van factoren: raakt uw eigen to-dolijst niet meer afgevinkt? Wilt u een tijdelijk tekort snel opvangen? Hebt u op structurele basis extra expertise of competenties nodig? En vooral: welk budget hebt u voorhanden?

eerste-aanwerving

Vooral die laatste vraag is van tel. Uw winstmarge zal namelijk bepalen welke samenwerking en welk type contract ideaal is voor uw bedrijf. Even sparren met uw boekhouder over uw financiële situatie is dus een verstandige eerste stap.

Uw eerste werknemer …

Of een fulltime werknemer wel een haalbare kaart is, kunt u ongeveer nagaan met een vrij eenvoudige rekensom: het nettoloon dat u wenst uit te reiken x 2 = de totale loonkost van uw personeelslid.

Al gaat het om een gemiddelde: hoeveel belastingen u en uw werknemer precies betalen op dat loon, hangt ook af van uw sector. Elk bedrijf behoort tot een bepaald ‘paritair comité’. Dat bepaalt ook mee uw loon- en arbeidsvoorwaarden. En uiteraard kunt u ook opteren voor een deeltijdse regeling – alles hangt af van hoeveel werk u precies op de plank hebt.

De taxshift heeft die eerste aanwerving nog wat interessanter gemaakt. Vroeger betaalden werkgevers ruim 32% op het brutoloon aan sociale bijdragen (de zogenaamde patronale RSZ-werkgeversbijdragen), vandaag valt die kost op uw eerste personeelslid weg. Eén voorwaarde: u moet de aanwerving vóór 2020 doen. Toch houdt u het best rekening met een initieel hogere loonkost: de kans is reëel dat u in eerste instantie die sociale bijdragen tóch betaalt, maar die pas later van de overheid teruggestort krijgt.

Naast het loon hebt u nog deze knopen om door te hakken:

  • Het statuut: een arbeider of bediende? Ondanks het eenheidsstatuut zijn er wel degelijk nog verschillen.
  • Het contract: bepaalde of onbepaalde duur? Alles hangt af van hoe tijdelijk uw tekort is. Maar let op, want bij contracten van bepaalde duur is voortijdige opzegging heel tricky!

… of een alternatieve optie?

Niet alleen uw budget, maar ook het type werk én de frequentie ervan zullen bepalen welke formule voor u het voordeligst is.

  • Andere ondernemer. Zoekt u heel specifieke expertise, maar wilt u die niet per se in huis halen? Dan kan een andere zelfstandige inspringen – of u die nu freelancer of leverancier noemt. Zorg wel voor een zelfstandige samenwerkingsovereenkomst (of simpelweg: een contract) waar taken en prijzen zwart op wit staan.
  • Meewerkende partner. Als u werkt in een eenmanszaak, kan uw partner een handje toesteken. Hij of zij mag dan zelf geen inkomen hebben en moet ook sociale bijdragen betalen.
  • Uitzendkracht. Neemt u een uitzendbureau in de arm, dan bent u snel geholpen en hoeft u zelf nog weinig tijd in uw aanwerving te steken. Daar hangt echter een hoger prijskaartje aan vast, want uiteraard neemt het uitzendbureau ook een procent.
  • Student. Een goedkope optie, maar het voordeel van de verminderde sociale bijdragen geldt maar 50 dagen per jaar. Alle voorwaarden leest u in het kmo-dossier Studentenarbeid. Bedenk ook dat studenten doorgaans iets losser met hun contract omspringen. Examens, thesissen en feestjes in overvloed!
  • IBO. De individuele beroepsopleiding laat u toe om een werkzoekende in te schakelen voor functies die moeilijk ingevuld raken. Terwijl de VDAB het loon uitbetaalt, past u enkel een ‘productiviteitspremie’ bij en leidt u uw nieuwe kracht op. Na het IBO-traject – tussen de 1 en 6 maanden – bent u wel verplicht om hem/haar aan te werven.
  • Stagiair. De allergoedkoopste keuze – want vaak gratis – maar die brengt ook een tijdsinvestering en risico’s mee. Niet alleen moet u al uw zaak promoten bij scholen, u weet ook nooit helemaal zeker welk vlees u in de kuip hebt. In stagebegeleiding kruipt bovendien behoorlijk wat tijd.
  • Deeltijds leren en werken. Heel wat opleidingen wisselen lessen op school en ervaring op de werkvloer af. Terwijl zo’n jongere een betaalde stage loopt in uw bedrijf, kunt u hem of haar opleiden in uw vak. Soortgelijk is een BIO-baan.

De volgende stap: een goed gesprek

Elk bedrijf is anders. Daarom toont een SD Worx-expert graag de mogelijkheden op maat van uw zaak. We lichten ook met plezier tal van modelcontracten en andere sociaaljuridische kwesties toe.

Eerst meer lezen over aanwervingen, lonen, kosten en wettelijke regelingen? Download dan nu onze gratis brochure ‘Start u als werkgever? 10 vragen vóór u uw eerste medewerker aanwerft’ 

banner starten als werkgever NL

 

Gerelateerde artikelen

refresh Meer artikelen