De witte kassa: zo haalt u er voordeel uit

Door Sylvie Schauwbroeck - 19 maart 2018 - Leestijd: 3 minuten

Horeca

Sinds de invoering van het geregistreerd kassasysteem (GKS) – de witte kassa in de volksmond – is al heel wat inkt gevloeid over de negatieve impact ervan. Zo zou het leiden tot meer faillissementen, een lager rendement en zelfs tot het sneuvelen van jobs in de sector. Maar als horeca-uitbater kunt u de witte kassa ook inzetten om uw zaak te managen. Filip Nicasi, zaakvoerder van horecaspecialist en SD Worx-partner Horeca Partners, geeft 3 gouden tips.

horeca witte kassa voordeel avantage caisse blanche

De invoering van de witte kassa bracht heel wat teweeg in de sector; kostenefficiënt werken wordt belangrijker dan ooit. “En daarvoor bevat de witte kassa een schat aan gegevens”, benadrukt Filip Nicasi. “Van welke gerechten het minst besteld worden tot wanneer er te veel personeel aanwezig is. Die data zijn dé sleutel om uw rendement te boosten.”

Tip 1: neem uw menukaart onder de loep

Een te uitgebreide menukaart haalt uw winstgevendheid naar beneden. “De witte kassa geeft u een mooi overzicht: welke gerechten zijn populair én op welk moment? Welke worden amper besteld? Door uw aanbod aan te passen, kunt u uw service misschien bolwerken met minder mankracht in de keuken. Of kan de service aan tafel vlotter verlopen doordat de keuze voor de klant beperkter is.”

Tip 2: beperk eventueel uw openingsuren

Filip Nicasi: “Sinds de invoering van de witte kassa hebben heel wat horecazaken beperktere openingsuren. Terwijl ze vroeger tijdens kalme momenten gewoon openbleven, voerden ze een service coupé in of ze hebben een extra sluitingsnamiddag of -dag.”

Hoewel het altijd een risico is om te knippen in de openingstijden, is het toch aangewezen om de afweging te maken. De ervaring leert immers dat het vaste cliënteel zo’n aanpassing van de openingsuren vaak makkelijker verteert dan de ondernemer. Ze komen meer dan waarschijnlijk op andere momenten terug. Let wel: de openingsuren eenvoudig houden is de boodschap. Klanten moeten ze makkelijk kunnen onthouden.

Filip Nicasi: “Het belangrijkste voordeel is dat uw personeelskosten er aanzienlijk door dalen. Maak daarom zeker de balans op van een extra sluitingsmoment of -dag: zou uw rendabele omzet dalen of net stijgen? In het laatste geval loont het om te snoeien in uw openingstijden.”

Tip voor de beginnende horecazaakvoerder:

 U opent bij de start van uw zaak beter een dag te weinig dan een dag te veel. Later kunt u de openingsuren nog altijd bijsturen, zonder uw klanten teleur te stellen.


Tip 3: voorzie in een duidelijke taakverdeling

Tot slot raadt Filip Nicasi aan om uw personeelskosten te analyseren: “Personeelskosten wegen in elk bedrijf zwaar door. De taakverdeling van uw personeel analyseren is dan ook een aanrader. Zo ziet u immers meteen hoeveel werknemers u waar nodig hebt op welk moment. Overweeg ook of u een beroep kunt doen op flexi-jobbers, jobstudenten of andere flexibele statuten om druktepieken op te vangen.”

“De witte kassa biedt een kans om uw zaak grondig tegen het licht te houden”, besluit Filip Nicasi. “U ziet meteen welke gerechten goed scoren, op welke momenten er amper volk over de vloer komt en wanneer er bijgevolg te veel personeel in uw zaak staat. Kortom, het geregistreerd kassasysteem is een zinvol instrument om uw zaak toekomstgericht te managen en uw rendement op lange termijn op te drijven.”

Naar een hoger rendement voor uw horecazaak?

Op basis van onze jarenlange ervaring in HR, payroll en sociaaljuridische wetgeving maakt SD Worx u het leven een pak eenvoudiger. Maar om uw zaak verder te laten groeien en professionaliseren, werken we ook samen met een aantal gespecialiseerde partners. Zo is Horeca Partners gespecialiseerd in menu-analyse, adviesverlening en haalbaarheidsstudies, de werving en selectie van hogere horecaprofielen en overnamebegeleiding.


Banner newsletter NL

Gerelateerde artikelen

refresh Meer artikelen