Traditioneel betekent de start van een nieuw jaar ook het begin van een pak nieuwe hr-maatregelen. In de eerste maanden van 2021 lopen er vooral veel coronamaatregelen door. Wat staat er ons te wachten op sociaaljuridisch vlak? We vatten het voor je samen in dit handig overzicht.
Na een moeilijk coronajaar betekent 2021 misschien wel de doorstart van je zaak. Om werkgevers te stimuleren snel extra jobs te creëren, wordt de doelgroepvermindering eerste aanwerving verlengd tot het einde van 2021.
Als je vandaag een eerste medewerker aanwerft, geniet je hierop een onbeperkte vrijstelling van basiswerkgeversbijdragen. Bovendien mag je dit voordeel elk kwartaal besteden aan een werknemer naar keuze – lees: de duurste.
De RSZ blijft wel streng toezien op de toepassingsvoorwaarden van de gunstregeling. Die blijven zoals nu:
Vanaf 1 januari maak je tot slot aanspraak op een gloednieuwe premie wanneer je een Brusselse werkzoekende aanwerft. Concreet moet je nieuwe medewerker in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wonen en bij Actiris ingeschreven zijn. Bovendien moet je aantonen dat je voor de nieuwe aanwerving geen andere werknemer tijdelijk werkloos hebt gesteld. Het bedrag van de premie varieert van 500 tot 800 euro naargelang het profiel van de werkzoekende:
Over het steunpakket in het kader van de coronacrisis informeerden we je de voorbije maanden al uitgebreid. Veel van die maatregelen blijven in 2021 gewoondoorlopen. We herhalen de voornaamste in een notendop.
Financiële ondersteuningsmaatregelen
1. Coronawerkloosheid verlengd tot 31 maart 2021
Sinds 1 oktober 2020 geldt coronawerkloosheid opnieuw voor alle ondernemingen getroffen door de coronacrisis, ongeacht de reden. De vereenvoudigde procedure geldt zowel voor situaties van overmacht (zoals verplichte sluiting) als voor werkloosheid om economische reden.
2. Tijdelijke werkloosheid voor kinderopvang
Werknemers hebben het recht om, zonder loonbehoud, van het werk afwezig te zijn voor de opvang van minderjarige of gehandicapte kinderen – ongeacht de leeftijd – als de crèche, school of zorginstelling sluit wegens corona. Deze maatregel blijft al zeker tot 31 maart 2021 van kracht.
3. Verlenging geldigheidsduur maaltijd- en andere cheques
Door de sluiting van niet-essentiële handelszaken en het verbod op sport- en cultuurevenementen konden werknemers hun maaltijd-, eco-, geschenk-, consumptie- of sport- en cultuurcheques misschien niet tijdig besteden. Daarom wordt de geldigheidsduur van de cheques tijdelijk verlengd met 6 of 12 maanden, afhankelijk van het type cheque.
Maatregelen met als doel werkpieken op te vangen
1. Inschrijving als werkzoekende voor tijdelijk werklozen opgeschort
Wie tijdelijk werkloos is wegens corona hoeft zich na de eerste 3 maanden werkloosheid niet in te schrijven als werkzoekende. Die periode begint pas te lopen op 1 januari 2021, zodat de inschrijving bij de dienst voor arbeidsbemiddeling (Actiris, ADG, Forem of VDAB) pas vanaf 1 april 2021 vereist is.
2. Onbeperkt bijklussen in essentiële sectoren en overuren
Gepensioneerden die een beroepsactiviteit zijn gestart of hebben uitgebreid in een bedrijf binnen een cruciale sector of essentiële dienst, komen in aanmerking om onbeperkt bij te verdienen. Deze regeling geldt voorlopig tot 31 maart 2021.
3. Fiscale gunstregeling voor grensarbeid verlengd
Voor grensarbeiders die verplicht van thuis uit werken, gelden thuiswerkdagen vanaf 11 maart 2020 tot 31 maart 2021 fictief als dagen gepresteerd in het land waar ze normaal gezien tewerkgesteld zijn. België heeft de verdragen met Duitsland, Luxemburg, Nederland en Frankrijk verlengd tot 31 maart 2021.
4. Studenten voordelig tewerkstellen in zorg en onderwijs
De uren die een student presteert in de zorgsector of het onderwijs in Q1 2021 worden niet bij het jaarlijkse contingent van 475 uren geteld. Hierdoor kun je in deze sectoren studenten onbeperkt tewerkstellen met toepassing van de voordelige solidariteitsbijdrage van 8,13%.
5. Werknemers eenvoudiger ter beschikking stellen aan essentiële sectoren
De uitzondering op het verbod om werknemers ter beschikking te stellen wordt verlengd tot 31 maart 2021. Hierdoor kun je vaste werknemers ‘uitlenen’ aan een gebruiker in de zorgsector, het onderwijs en contactopsporingcentra via een versoepelde procedure.
6. Opeenvolgende arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur voor tijdelijk werklozen
Tot en met 31 maart 2021 kunnen werkgevers in de zorg, het onderwijs en contactopsporingcentra eenvoudig tijdelijk werklozen aanwerven met opeenvolgende contracten van bepaalde duur. Dit is een uitzondering op de regel dat opeenvolgende tijdelijke contracten uitmonden in een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief. We berichten in de komende weken uitgebreid over al deze veranderingen.