Daar is het coronavaccin! 5 vragen die elke werkgever zich stelt

Door Geert Vermeir - 19 januari 2021 - Leestijd: 3 minuten

Corona

Nu de eerste vaccins tegen het coronavirus zijn toegediend, trekt de vaccinatiecampagne zich langzaam maar zeker op gang. De actieve beroepsbevolking – met uitzondering van de zorgsector – is nog niet meteen aan de beurt, maar binnen enkele maanden krijgen alle geïnteresseerden een prik. Dat heeft op termijn ook zijn impact op de werkvloer. Niet dat we het mondkapje dan meteen aan de wilgen mogen hangen. Voorzichtigheid blijft geboden. We beantwoorden vijf concrete vragen die onder werkgevers leven.

banner

Opgelet! Onderstaande antwoorden zijn gebaseerd op de huidige wetgeving. Die evolueert voortdurend. Hou rekening met mogelijke aanpassingen op korte of middellange termijn.

Q1. Mag ik mijn werknemer verplichten om zich te laten vaccineren?

A: Nee, dat mag niet. Vaccinatie tegen COVID-19 is vandaag niet verplicht. Ook werkgevers kunnen dit dus niet eisen, zelfs niet in de zorgsector. Bovendien biedt het coronavaccin geen garantie op een veilige werkomgeving. De veiligheids- en preventiemaatregelen uit de generieke gids en sectorale afspraken blijven dus van toepassing om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het is de plicht van elke werkgever om deze voorschriften na te leven en erop toe te zien dat werknemers deze respecteren. Of werknemers zich wel of niet laten vaccineren, verandert hier niets aan.

Q2. Welke taak wordt van mij als werkgever verwacht?

A: Op dit moment zijn de vaccinaties in handen van de overheid. Werkgevers kunnen wel een sensibiliserende rol spelen. Creëer een breed draagvlak in je onderneming om samen de veiligheid op de werkvloer te garanderen, of maak bijvoorbeeld arbeidstijd vrij voor werknemers die zich willen laten vaccineren. Wat dat laatste betreft: voorlopig beslis je hier als werkgever zelf over. Mogelijk komt er in de nabije toekomst wel een recht op ‘klein verlet’ voor vaccinatie tijdens de werkuren.

Daarnaast blijf je natuurlijk instaan voor een veilige werkomgeving. Leef de voorgeschreven preventiemaatregelen na en zorg ervoor dat alle aanwezigen op de werkvloer – werknemers én bezoekers – de maatregelen kennen én naleven. Voorzie dus de nodige materialen op de werkvloer, zoals mondmaskers, alcoholgel en markeringen.

Mogelijk komt er in de verdere toekomst een situatie waarin werkgevers het vaccineren kunnen faciliteren. Zoals bij het griepvaccin dat vrij algemeen via de arbeidsgeneeskundige diensten wordt verspreid. In zo’n geval is samenwerking met de preventieadviseur of arbeidsarts zeker aangewezen. Ook dan zul je je werknemers kunnen aanmoedigen, maar niet tot vaccinatie verplichten. 

Q3. Mag ik mijn medewerkers vragen om een vaccinatiebewijs voor te leggen om toegang te krijgen tot de werkplek?

A: Nee, dat kan niet. De wet voorziet op dit moment geen vaccinatiebewijs. Dus ook als werkgever kun je dit niet eisen van medewerkers of externen die toegang willen tot de werkplek.

Q4. Mag ik vaccinatiegegevens van mijn medewerkers registreren?

A: Nee, dat mag niet. Of een werknemer zich wel of niet laat vaccineren is een vrijwillige keuze. Vaccinatiegegevens – net als andere medische gegevens – zijn uiterst gevoelig en persoonlijk. Die kun je alleen verwerken op een wettelijke basis en die is er vandaag niet. Ook de toestemming van de werknemer is hier geen geldige basis om de vaccinatiegegevens te verwerken. In een arbeidsrelatie – waar werknemers onder het gezag staan van een werkgever – is die toestemming immers nooit volledig vrij.

Je mag je werknemer wel vragen of hij gevaccineerd is, maar hij/zij is niet verplicht om hierop te antwoorden. Deelt hij/zij die info toch, dan mag je die gegevens niet registreren en mag je er ook geen gevolgen aan koppelen, zoals een aanpassing van het uurrooster of verplicht telewerk. Doe je dat wel, dan riskeer je een schadevergoeding wegens discriminatie en schending van de privacy. Die kan hoog oplopen: tot 6 maanden loon.

Q5. Mag ik een medewerker die een vaccinatie weigert ontslaan?

A: Absoluut niet. Aangezien de vaccinatie een vrije keuze is, kun je een weigering niet sanctioneren, ook niet in de zorgsector. Ontslag of een andere ‘lichtere’ sanctie zijn dus volledig uit den boze. Wil je een medewerker om een andere reden ontslaan – en is die toevallig niet gevaccineerd – zorg dan voor een goed juridisch onderbouwd ontslagdossier. Zo vermijd je misinterpretaties.

Meer weten over het coronavaccin en andere verplichtingen?

We hebben onze corona FAQ-pagina aangevuld met de meest gestelde vragen rond de vaccinatiecampagne. Kom geregeld terug voor de meest recente updates.

Gerelateerde artikelen

refresh Meer artikelen