Opnieuw sociale verkiezingen … in het voorjaar 2022

Door Jan Vanthournout - 24 januari 2022 - Leestijd: 1 minuten

Sociaal overleg

Zodra het aantal effectieve personeelsafgevaardigden in de ondernemingsraad (OR) of het comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) beneden de 2 zakt, moet een onderneming nieuwe sociale verkiezingen uitschrijven. 

Sociale verkiezingen SD Worx

Een aantal bedrijven werd de voorbije weken door inspectiediensten aangemaand om op dit punt de wet na te leven.

Het is niet belangrijk waarom het aantal afgevaardigden daalt: dit kan te wijten zijn aan vertrek van afgevaardigden, ontslagname uit hun mandaat, promotie,…
Indien de daling van het aantal afgevaardigden te wijten is aan een afsplitsing van de onderneming, waardoor afgevaardigden de onderneming verlieten in het kader van een overname, is het mogelijk dat je toch géén nieuwe verkiezingen moeten organiseren.

Moeten er wel nieuwe sociale verkiezingen georganiseerd worden, dan moet de kiesprocedure gelukkig niet volledig opnieuw gedaan worden. Je mag de procedure opnieuw opstarten vanaf de zogenaamde “dag X”. Dit wil dus zeggen, dat de technische bedrijfseenheid, de leidinggevende functies en de kaderfuncties blijven zoals ze zijn vastgelegd tijdens de originele kiesprocedure. 
Zaken zoals een nieuwe verkiezingsdatum, uurregeling, modaliteiten van het stemmen, enz. moeten wel opnieuw vastgelegd worden.

Voorzie je dat de OR of het CPBW met minder dan 2 afgevaardigden gaat vallen?
Bereid je er dan best op voor dat je opnieuw sociale verkiezingen moet organiseren.
Wil je hier meer over weten of samen met ons bekijken hoe je dit aanpakt? Contacteer ons en wij zetten jou op weg.

Stel hier je vraag

Gerelateerde artikelen

refresh Meer artikelen