Sluiting horeca: wat betekent dit voor jou en je werknemers?

Door Geert Vermeir - 21 oktober 2020 - Leestijd: 2 minuten

Corona

Om de nieuwe corona-opstoot in te dijken, moeten cafés, restaurants en andere drank- en eetgelegenheden vanaf 19 oktober terug de deuren sluiten voor publiek, voor minstens 1 maand. Veel uitbaters maken zich terecht zorgen over de financiële impact. Hoewel er een federaal en regionaal steunpakket is beloofd, is de precieze omvang nog onduidelijk. Wel al zeker: er zal opnieuw meer gebruik worden gemaakt van tijdelijke werkloosheid. En dat systeem werd op 1 september net een pak complexer. We vatten het nog eens samen.

horeca

Niet alleen de horeca wordt opnieuw zwaar getroffen door de opgelegde sluiting. Ook toeleveranciers en andere bedrijven die sterk van deze sector afhangen, worden hard geraakt. Zij vallen terug op het systeem van tijdelijke werkloosheid. Maar binnen welk scenario?

Onderscheid tussen hard en minder hard getroffen bedrijven

De huidige regeling rond tijdelijke werkloosheid blijft – voorlopig – ongewijzigd. Het systeem maakt sinds 1 september 2020 een onderscheid tussen hard getroffen ondernemingen of sectoren en andere bedrijven. Het resultaat is een complexe cocktail van tijdelijke werkloosheid overmacht wegens corona, tijdelijke werkloosheid wegens overmacht en tijdelijke werkloosheid om economische reden.

1/ Je hebt een horecazaak, en onvoldoende werk voor je personeel

Val je onder Paritair Comité 302 voor de horeca en sluit je volledig de deuren of organiseer je afhaalmaaltijden, dan behoor je tot een zwaar getroffen sector. Je kunt nog altijd tijdelijke werkloosheid overmacht wegens corona aanvragen volgens de vereenvoudigde procedure.

Hoe ga je aan de slag?

Wil je opnieuw gebruikmaken van de vereenvoudigde procedure coronawerkloosheid? Volg ons eenvoudige stappenplan (Scenario A2). Zo zorg je ervoor dat ook de payrollverwerking van oktober vlot verloopt.

Wat is de impact op het loon?

Je werknemer heeft geen recht op loon, maar krijgt een uitkering die geplafonneerd is op 70%. Het supplement van 5,63 euro per dag is ten laste van de RVA.

2/ Je hebt geen horecazaak, maar toch minder werk

Val je niet onder Paritair Comité 302, maar had je wel minstens 20% aangetoonde tijdelijke werkloosheid in kwartaal 2 van 2020? Dan kun je een beroep doen op de vereenvoudigde procedure tijdelijke werkloosheid overmacht wegens corona (Scenario A1). Hetzelfde geldt als je onderneming zwaar (Scenario A2) of beperkt is getroffen (Scenario A3) door de sluiting van de horecasector. Voor alle andere ondernemingen geldt de procedure tijdelijke werkloosheid om economische redenen (Scenario B, C of D).

Hoe ga je aan de slag?

Volg ons eenvoudige stappenplan. Zo zorg je ervoor dat ook de payrollverwerking van oktober vlot verloopt.

Alle corona-updates op een rij?

We bundelen steevast de meest recente vragen en antwoorden op onze corona FAQ-pagina.

Gerelateerde artikelen

refresh Meer artikelen