Door Geert Vermeir - 22 juni 2020 - Leestijd: 5 minuten
Op 22 juni is de veelbesproken wet waarbij het aantal dagen corona-werkloosheid de duur van de opzegtermijn verlengt, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De opzegtermijn zal met andere woorden even stoppen en weer doorlopen zodra de betrokken medewerker terug aan het werk is. Wat betekent dit voor jou en wat is het belang van deze publicatiedatum?
Wanneer je als werkgever een medewerker opzegt, hebben afwezigheden zoals dagen arbeidsongeschiktheid, vakantie of tijdelijke werkloosheid om economische redenen, een schorsende werking. De tijdelijke werkloosheid wegens corona-overmacht schorste de opzegtermijn niet.
Dat heeft een financiële impact: ontsla je een medewerker met een opzegtermijn, dan levert de betrokken medewerker nog prestaties waarvoor je zijn gewone loon betaalt. Vallen in die periode ook dagen corona-werkloosheid, dan ontving je medewerker daarvoor de tijdelijke werkloosheidsuitkering. Dat is meestal een lager bedrag, uitbetaald door de RVA.
De nieuwe wetgeving trekt deze kromme situatie recht en zorgt ervoor dat de werknemer gedurende de volledige opzeg zijn normale loon ontvangt. De dagen in corona-werkloosheid tellen vanaf nu niet langer mee in het aantal dagen van de opzegtermijn.
Vanaf 22 juni 2020 is de wet van toepassing op:
Opgelet: voor opzegtermijnen die al liepen vóór 1 maart 2020 heeft de tijdelijke overmacht wegens corona geen schorsend effect en blijft de vroegere regeling dus van toepassing. De opzeg moest wel al lopen vóór 1 maart 2020, een betekening van de opzeg vóór die datum volstaat niet.
Nog vragen over de impact van corona op je tewerkstelling? Je vindt het antwoord in onze FAQ
Door Geert Vermeir - Manager Juridisch Kenniscentrum
Geert Vermeir werkt voor het juridisch kenniscentrum van SD Worx. Met zijn rechtendiploma op zak (KULeuven), begon hij te werken als Legal Advisor en later als Knowledge Manager bij Securex. Na een decennium bij Securex trad hij in april 2008 in dienst bij SD Worx als Senior Legal Advisor. Sinds juli 2014 werkt hij voor het juridisch kenniscentrum. Als expert op vlak van arbeidsrecht en sociale zekerheid deelt hij zijn kennis onder andere als trainer in sociaaljuridische opleidingen.