Ramadan op de werkvloer: tips om vastende medewerkers te ondersteunen

Door Annelies Rottiers - 6 mei 2019 - Leestijd: 2 minuten

Motiveren & engageren

Dit jaar startte de ramadan op maandag 6 mei. Moslims in de hele wereld vasten dan een maand – tot 4 juni in dit geval. Welke gevolgen heeft dat voor hun prestaties? En hoe ga je daar als werkgever mee om?

SD Worx Ramadan

 

Tijdens de jaarlijkse vastenmaand mogen volwassen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang onder meer niet eten en drinken.

Verminderde concentratie en vermoeidheid

Zodra het donker is, na het breken van de vasten (de iftaar), eten moslims zeer uitgebreid, vaak tot diep in de nacht. Door die kortere nachten en een hongerig gevoel overdag, bestaat de kans dat je islamitische medewerkers zich minder kunnen concentreren en sneller vermoeid raken. Wie vast, ervaart daarnaast soms meer stress of is sneller geïrriteerd.

Wat kun je doen als werkgever?

Met goede afspraken en wederzijds respect kun je deze ongemakken beperken. Zo blijven je medewerkers ook tijdens de ramadan veilig, productief en gemotiveerd aan de slag. Enkele kleine – tijdelijke – aanpassingen die het verschil kunnen maken:

  • Zorg dat je weet wie meedoet en vraag regelmatig hoe het met hen gaat.
  • Geef je medewerkers de kans om iets vroeger of later te beginnen. 
  • Stel je flexibel op bij het bepalen van roosters. Werk je met ploegendiensten? Vraag je medewerkers of ze liever juist wel of niet de nachtdienst draaien. 
  • Overweeg aangepaste taken voor zware beroepen.
  • Waarschijnlijk willen je werknemers vrije dagen opnemen tijdens de ramadan of op het Suikerfeest, de islamitische feestdag die het einde van de ramadan viert. Houd hier alvast rekening mee in je planning. 
  • Laat vastende medewerkers samenwerken met werknemers die niet vasten. Zo verklein je het risico op fouten wanneer die eersten even minder alert zijn.

En wat met pauzes?

Als werkgever kun je je medewerkers pauzes flexibel laten opnemen. Zo is het voor iemand die vast nuttiger om doorheen de dag wat vaker kort te pauzeren dan één lange lunchpauze te nemen.

Pols ook bij de deelnemende collega’s of ze het aangenamer vinden om een aparte ruimte te hebben waar er niet gegeten of gedronken wordt.

Belangrijke voorbeeldfunctie

Verschillen in opvattingen en beleving van religie mogen geen rol spelen op de werkvloer. Als werkgever of hr-professional heb je hierin een voorbeeldfunctie. 

Mochten er speciale maatregelen nodig zijn, bepaal dan in overleg wat haalbaar is tijdens de werkuren, maak duidelijke afspraken op bedrijfsniveau en communiceer deze naar alle werknemers.

SD Worx nieuwsbrief

Gerelateerde artikelen

refresh Meer artikelen