Door Vicky Demiddel - 17 april 2018 - Leestijd: 3 minuten
Horeca is voor studenten een populaire sector om een centje bij te verdienen. Vanaf zijn of haar 15e verjaardag mag een jongere aan de slag in je zaak. Maar let op: voor minderjarigen voorziet de arbeidswetgeving extra beschermingsmaatregelen.
Zondagswerk is streng gereglementeerd: minderjarigen mogen slechts één zondag op twee werken. En dat moet je zeer letterlijk nemen, want bijvoorbeeld twee zondagen wel en vervolgens twee zondagen niet werken is al verboden. Ook moet je de sociale inspectie minstens vijf dagen op voorhand schriftelijk op de hoogte brengen wanneer je je jonge werknemer op zondag aan de slag zet.
16- tot 18-jarigen mogen in een horecazaak – en dat is een uitzondering op de algemene regel – tot 11 uur ’s avonds werken, op voorwaarde dat ze nog met het openbaar vervoer naar huis kunnen. Is dat niet het geval, dan moet je zelf vervoer voorzien of de kosten ervoor terugbetalen. Ook van dit ‘nachtwerk’ moet je de sociale inspectie minstens vijf dagen op voorhand inlichten.
Minderjarigen mogen gemiddeld maximaal 8 uur per dag en 40 uur per week presteren. Overuren mogen alleen bij onvoorziene omstandigheden of wanneer de normale werking van je zaak in het gedrang zou kunnen komen.
Een minderjarige werknemer moet per week altijd 2 rustdagen na elkaar krijgen. Met andere woorden, hij of zij mag nooit 6 dagen aan een stuk werken. Ook ben je verplicht om hem of haar na 4,5 uur werken 30 minuten pauze te geven. Werkt hij of zij 6 uur of langer, dan is dat 60 minuten. Dat uur neemt hij of zij in 1 of 2 keer op.
Je merkt het, om een minderjarige tewerk te stellen moet je je aan een aantal extra regels houden op het vlak van arbeidsduur en overwerk. Maar in ruil daarvoor kun je een poule van flexibele jonge krachten uitbouwen waarmee je druktepieken in je zaak voordelig kunt opvangen.
Door Vicky Demiddel - Horeca-expert
Vicky is horeca-expert en werkt in totaal al 8 jaar als payrollconsulent binnen de kmo-divisie van SD Worx.