Minderjarige tewerkstellen: neem deze regels in acht

Door Vicky Demiddel - 17 april 2018 - Leestijd: 3 minuten

Horeca

Horeca is voor studenten een populaire sector om een centje bij te verdienen. Vanaf zijn of haar 15e verjaardag mag een jongere aan de slag in uw zaak. Maar let op: voor minderjarigen voorziet de arbeidswetgeving extra beschermingsmaatregelen.

horeca minderjarige jobstudent tewerkstellen aandachtspunten

1. Slechts één zondag op twee werken

Zondagswerk is streng gereglementeerd: minderjarigen mogen slechts één zondag op twee werken. En dat moet u zeer letterlijk nemen, want bijvoorbeeld twee zondagen wel en vervolgens twee zondagen niet werken is al verboden. Ook moet u de sociale inspectie minstens vijf dagen op voorhand schriftelijk op de hoogte brengen wanneer u uw jonge werknemer op zondag aan de slag zet.

2. Ten laatste tot 23 uur aan de slag

16- tot 18-jarigen mogen in een horecazaak – en dat is een uitzondering op de algemene regel – tot 11 uur ’s avonds werken, op voorwaarde dat ze nog met het openbaar vervoer naar huis kunnen. Is dat niet het geval, dan moet u zelf vervoer voorzien of de kosten ervoor terugbetalen. Ook van dit ‘nachtwerk’ moet u de sociale inspectie minstens vijf dagen op voorhand inlichten.

3. Overwerk alleen in uitzonderlijke omstandigheden

Minderjarigen mogen gemiddeld maximaal 8 uur per dag en 40 uur per week presteren. Overuren mogen alleen bij onvoorziene omstandigheden of wanneer de normale werking van uw zaak in het gedrang zou kunnen komen.

4. Extra pauzes en rustdagen inlassen

Een minderjarige werknemer moet per week altijd 2 rustdagen na elkaar krijgen. Met andere woorden, hij of zij mag nooit 6 dagen aan een stuk werken. Ook bent u verplicht om hem of haar na 4,5 uur werken 30 minuten pauze te geven. Werkt hij of zij 6 uur of langer, dan is dat 60 minuten. Dat uur neemt hij of zij in 1 of 2 keer op.

U merkt het, om een minderjarige tewerk te stellen moet u zich aan een aantal extra regels houden op het vlak van arbeidsduur en overwerk. Maar in ruil daarvoor kunt u een poule van flexibele jonge krachten uitbouwen waarmee u druktepieken in uw zaak voordelig kunt opvangen.

Banner newsletter NL


Gerelateerde artikelen

refresh Meer artikelen