Door Inge Tuteleers - 6 december 2018 - Leestijd: 4 minuten
Bij een feestdag sta je als horeca-uitbater soms voor een moeilijke keuze: open ik mijn zaak of hou ik de deuren gesloten? Feestdagen brengen immers een hogere loonkost met zich mee. Wij brengen de verschillende aandachtspunten in kaart, zodat jij doordacht de knoop kunt doorhakken.
Op feestdagen werken is in principe verboden, maar voor de horeca geldt een uitzondering. In ruil krijgen je medewerkers extra betaald. Concreet hebben voltijdse werknemers die werken op een feestdag recht op drie zaken:
Je vaste medewerkers moeten hun betaalde inhaalrust opnemen binnen de 6 weken na de feestdag. Ze krijgen inhaalrust voor elke gewerkte feestdag. Zo heeft iedere voltijdse medewerker op jaarbasis recht op 10 betaalde feestdagen. Op het einde van een jaar moeten er dan ook 10 feestdagen (of de recup ervoor) ingeboekt zijn in je payrollsysteem. Ook parttimers hebben recht op inhaalrust, die wordt berekend volgens de prestaties.
Verlies het aantal ingeboekte feestdagen niet uit het oog: tijdens een controle nemen inspecteurs die steevast onder de loep, en dat tot drie jaar terug. De financiële gevolgen bij onjuistheden zijn niet min: je moet niet alleen inhaalrust geven aan je medewerkers voor de ontbrekende feestdagen, er hangen ook fikse boetes aan vast.
Door de toeslagen en de verplichte inhaalrust hangt er aan de tewerkstelling van vaste medewerkers op feestdagen een serieus kostenplaatje vast. De verschillende flexibele werknemersstatuten, daarentegen, vallen een stuk voordeliger uit:
Je zaak al dan niet openen op een feestdag is voor sommige horeca-uitbaters een moeilijke knoop om door te hakken. De loonkosten voor je vaste medewerkers liggen immers een pak hoger. Wel kun je opteren om jobstudenten, flexi-jobbers of gelegenheidsmedewerkers in te zetten. Je vaste payrollconsulent bekijkt samen met jou wat de beste optie is.
Door Inge Tuteleers - Kmo-adviseur en horeca-expert
Inge is al 9 jaar aan de slag binnen de kmo-divisie van SD Worx. Ze is kmo-adviseur en horeca-expert.