Door Tamara Troucheau - 1 april 2020 - Leestijd: 3 minuten
Vandaag zijn ruim 1 miljoen mensen tijdelijk werkloos. Of: ruwweg 1 op de 4 actieve bevolking in ons land zit thuis. En dat terwijl er sectoren zijn die kreunen onder de werkdruk. Die negatieve impact op onze economie, begroting en de gezondheid van medewerkers in de essentiële sectoren moet maximaal worden beperkt. Daarom is het nodig om werknemers uit het systeem van tijdelijke werkloosheid te krijgen en in te zetten in een van die ondernemingen die nu op volle toeren draaien.
Het coronavirus heeft in een mum van tijd het bedrijfsleven overhoop gegooid. De impact is enorm. Vele niet-essentiële bedrijven moesten sluiten. Denk maar aan de horeca. Ook alle evenementen zijn afgelast en de productie in vele bedrijven valt stil. Voedingswinkels daarentegen blijven draaien en zien hun workload stijgen. Ziekenhuizen hebben dan weer een tekort aan personeel en ronselen vrijwilligers.
We kunnen een en ander met elkaar rijmen. Bedrijven die hun werknemers tijdelijk werkloos moeten stellen, kunnen hen inzetten in sectoren die nu extra personeel hard nodig hebben. Heb je bijvoorbeeld medewerkers die nu in tijdelijke werkloosheid zitten maar een zorgdiploma op zak hebben? Dan kun je hen voor een bepaalde periode laten inschakelen in een ziekenhuis of andere zorginstelling. Ook voedingswinkels en hun leveranciers kun je met dit systeem een handje helpen.
Werknemers die diensten uitvoeren binnen een andere onderneming dan die van hun werkgever, is ondertussen goed ingeburgerd. Het bestaat in vele vormen en onder heel wat verschillende benamingen: aanneming, onderaanneming, detachering, outsourcing …
Al is het opletten geblazen, want het ‘uitlenen’ van werknemers en daarmee ook (een deel van) je werkgeversgezag afgeven, is in principe verboden. De oplossing: een overeenkomst ‘op papier’ die klaar en duidelijk de afspraken tussen jou en de tijdelijke werkgever oplijst. Daarin kun je ook bepalen wie het loon betaalt.
Schrijf je in voor onze livestream rond aanneming en gedeeld werkgeverschap op donderdag 2 april (15.00 uur tot 16.30 uur). Legal Consultant Tamara Troucheau en Ans de Vos van de Antwerp Management School leggen aan de hand van enkele voorbeelden uit hoe jij deze problematiek kunt aanpakken.
Door Tamara Troucheau - Legal consultant
Tamara Troucheau startte haar carrière bij SD Worx in 2011 en is vandaag Senior Legal Consultant.