Uitstel sociale verkiezingen: nieuwe kans om elektronisch stemmen in te voeren

Door Jan Vanthournout - 9 juli 2020 - Leestijd: 2 minuten

Dat de sociale verkiezingen zijn uitgesteld naar de herfst, is intussen oud nieuws. Maar op de nieuwe kiesperiode was het wél nog wachten. Intussen is het zo goed als zeker dat die van 16 tot 29 november 2020 zal lopen. Maar corona heeft niet alleen zijn weerslag op de data zelf. Daarom vraagt de Nationale Arbeidsraad (NAR) ook uitdrukkelijk om aanpassingen qua praktische organisatie mogelijk te maken. En het parlement blijkt hier oren naar te hebben.

elections-sociales

1. Kiesdata met ruimte voor flexibiliteit

Een Koninklijk Besluit moet het nog bekrachtigen, maar het is nu zo goed als zeker dat je tussen 16 en 29 november 2020 een kiesdatum zal mogen prikken. De wet voorziet dat de gekozen dag in mei automatisch overgezet wordt naar de overeenstemmende dag in november: bv. van de eerste woensdag van mei naar de eerste woensdag van november. Nu vraagt de NAR uitdrukkelijk om flexibiliteit in te bouwen in het KB – mits akkoord van de overlegorganen uiteraard.

2. Uurregeling en praktische organisatie

Lange rijen wachtenden en veel mensen in een kleine ruimte zijn uit den boze in coronatijden. De kans is dus groot dat je zult moeten sleutelen aan de opstelling van je stembureaus. Maar ook een aangepaste uurregeling kan soelaas brengen om de social distancing te garanderen. Daarom vraagt de NAR dat bedrijven hun uurregeling – in overleg met ondernemingsraad en/of comité – zouden kunnen aanpassen. Enige voorwaarde: de nieuwe uurregeling moet ruimer zijn dan de oorspronkelijke die op dag X werd aangeplakt.

Coronaproof stemmen: nieuwe kans om e-voting in te voeren

Thuiswerken is in veel bedrijven nog altijd de norm en elektronisch stemmen kan heel wat praktische issues rond social distancing en hygiëne oplossen. Logisch dus dat e-voting in veel bedrijven opnieuw op tafel komt. Alleen zit er een addertje onder het gras: akkoorden hierover moesten in februari al rond zijn. De NAR vroeg uitdrukkelijk om een versoepeling rond e-voting en heeft die ook gekregen. Ondernemingen die nog geen akkoord hadden rond elektronisch stemmen, krijgen tot de nieuwe proceduredag X+56 de kans om er alsnog voor te kiezen. Dat gebeurt via een akkoord met alle organisaties die een kandidatenlijst indienden.

3. Bijkomende aanplakking over aanpassingen

Krijgt de vraag van de NAR rond uurregeling gehoor, dan moet er ook een extra stap komen in de verkiezingsprocedure. Want stel dat je een aanpassing doorvoert, dan moet je je werknemers hierover inlichten via aanplakking. Deze extra procedurestap zou vallen op dag X+33 – concreet: eind september.

Bij SD Worx volgen we de ontwikkelingen rond de sociale verkiezingen van op de eerste rij. We houden je op de hoogte van de genomen beslissingen en stemmen er onze dienstverlening en online kieskalender op af.

Heb je concrete vragen over de invoering van e-voting?

Neem contact met ons op via socialeverkiezingen@sdworx.com.

Gerelateerde artikelen

refresh Meer artikelen