Update: internationaal tewerkstellen in coronatijden

Door Bart Hollebekkers - 30 juni 2020 - Leestijd: 2 minuten

Corona

Het coronavirus kent geen grenzen, zoveel is duidelijk. Als je bedrijf internationaal actief is, dan beïnvloedt de wereldwijde crisis ongetwijfeld ook jouw manier van werken. Een aantal maatregelen moeten helpen de negatieve gevolgen in te perken. Waarover gaat het?

corona-internationale-tewerkstelling

Fiscale akkoorden over thuiswerkende grensarbeiders verlengd

Sommige grensarbeiders werken noodgedwongen van thuis omdat zij door de coronamaatregelen niet meer mogen reizen. Dit heeft heel wat fiscale gevolgen. Zo kunnen deze werknemers nu worden belast in hun woonland in plaats van het werkland. En dat valt mogelijk veel duurder uit.

Om dit ongunstige scenario tegen te gaan, sloot België akkoorden met Duitsland, Frankrijk, Nederland en Luxemburg. Hierdoor worden de thuiswerkdagen van grensarbeiders tijdens de coronacrisis tijdelijk beschouwd als arbeidsdagen in het normale werkland. Zo blijft het loon ook in dat land belastbaar.

Deze akkoorden waren geldig tot en met 30 juni 2020. Met de vier landen werd er recent een verlenging tot 31 augustus 2020 overeengekomen.

Betere bescherming voor gedetacheerde werknemers

Buitenlandse werkgevers die werknemers naar België willen sturen voor een periode langer dan 12 maanden, mogen zich verwachten aan strengere detacheringsregels vanaf 30 juli 2020. Concreet gaat het over een uitgebreider pakket aan loon- en arbeidsvoorwaarden, zoals het gewaarborgd loon bij ziekte of ongeval of de regels rond klein verlet. Dit om sociale dumping en oneerlijke concurrentie tussen Belgische en buitenlandse werknemers te vermijden.

Voor Belgische gebruikers die een beroep doen op buitenlandse werknemers via uitzendarbeid geldt bovendien een nieuwe informatieplicht.

De regels rond sociale zekerheid blijven echter ongewijzigd. Een buitenlandse werkgever kan nu nog perfect zijn personeel voor 24 maanden naar België uitsturen en de sociale bijdragen in zijn thuisland blijven betalen. 

Voor elke vraag een antwoord

Grensarbeiders die telewerken, werknemers die vastzitten in het buitenland, expats met vervallen arbeidskaarten … In de voorbije weken doken tal van vragen op over internationale tewerkstelling in coronatijden. We bundelden de juiste antwoorden op onze corona FAQ-pagina.

Meer weten hoe corona de internationale tewerkstelling beïnvloedt?

Bart Hollebekkers, onze Consultant Tax & Legal, loodst je in een boeiende livestream doorheen de Post-Corona Global Mobility-problematiek. Reserveer nu alvast je deelname voor 21 september.

Gerelateerde artikelen

refresh Meer artikelen