Door Bart Hollebekkers - 30 juni 2020 - Leestijd: 2 minuten
Het coronavirus kent geen grenzen, zoveel is duidelijk. Als je bedrijf internationaal actief is, dan beïnvloedt de wereldwijde crisis ongetwijfeld ook jouw manier van werken. Een aantal maatregelen moeten helpen de negatieve gevolgen in te perken. Waarover gaat het?
Sommige grensarbeiders werken noodgedwongen van thuis omdat zij door de coronamaatregelen niet meer mogen reizen. Dit heeft heel wat fiscale gevolgen. Zo kunnen deze werknemers nu worden belast in hun woonland in plaats van het werkland. En dat valt mogelijk veel duurder uit.
Om dit ongunstige scenario tegen te gaan, sloot België akkoorden met Duitsland, Frankrijk, Nederland en Luxemburg. Hierdoor worden de thuiswerkdagen van grensarbeiders tijdens de coronacrisis tijdelijk beschouwd als arbeidsdagen in het normale werkland. Zo blijft het loon ook in dat land belastbaar.
Deze akkoorden waren geldig tot en met 30 juni 2020. Met de vier landen werd er recent een verlenging tot 31 augustus 2020 overeengekomen.
Buitenlandse werkgevers die werknemers naar België willen sturen voor een periode langer dan 12 maanden, mogen zich verwachten aan strengere detacheringsregels vanaf 30 juli 2020. Concreet gaat het over een uitgebreider pakket aan loon- en arbeidsvoorwaarden, zoals het gewaarborgd loon bij ziekte of ongeval of de regels rond klein verlet. Dit om sociale dumping en oneerlijke concurrentie tussen Belgische en buitenlandse werknemers te vermijden.
Voor Belgische gebruikers die een beroep doen op buitenlandse werknemers via uitzendarbeid geldt bovendien een nieuwe informatieplicht.
De regels rond sociale zekerheid blijven echter ongewijzigd. Een buitenlandse werkgever kan nu nog perfect zijn personeel voor 24 maanden naar België uitsturen en de sociale bijdragen in zijn thuisland blijven betalen.
Grensarbeiders die telewerken, werknemers die vastzitten in het buitenland, expats met vervallen arbeidskaarten … In de voorbije weken doken tal van vragen op over internationale tewerkstelling in coronatijden. We bundelden de juiste antwoorden op onze corona FAQ-pagina.
Bart Hollebekkers, onze Consultant Tax & Legal, loodst je in een boeiende livestream doorheen de Post-Corona Global Mobility-problematiek. Reserveer nu alvast je deelname voor 21 september.
Door Bart Hollebekkers - Consultant Tax & Legal
Bart begon in mei 2014 bij SD Worx als Advanced Tax Consultant. Inmiddels groeide hij binnen het team uit tot Practice Leader Tax. Zijn focus ligt daarbij enerzijds op de fiscale consequenties van internationale tewerkstellingen en anderzijds op de uitwerking van diverse fiscale maatregelen (vrijstellingen bedrijfsvoorheffing, rulingaanvragen, vergoeding voor auteursrechten, enz.). Hij volgt de fiscale wetgeving op de voet en staat regelmatig in contact met diverse overheidsdiensten. Als expert op dit vlak deelt hij zijn kennis onder andere als trainer van onze opleiding ‘internationale tewerkstelling’ en onze jaarlijkse Dag van de Payroll Professional.