Door Geert Vermeir - 3 september 2020 - Leestijd: 6 minuten
Het was al aangekondigd: vanaf 1 september gelden er nieuwe regels voor de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Enkel bedrijven die minstens 20% tijdelijke werkloosheid toepasten in Q2 dit jaar en uitzonderlijk hard getroffen sectoren kunnen er nog van gebruikmaken tot eind dit jaar. Wat daaronder wordt verstaan, is nu gedefinieerd.
Goed nieuws voor wie dacht vanaf 1 september 2020 te moeten terugvallen op de complexe procedure tijdelijke economische werkloosheid. Verwacht werd dat alleen de bedrijven met minstens 20% aangetoonde tijdelijke werkloosheid in Q2 nog coronawerkloosheid konden inroepen. Minister Muylle vult het nu breder in: naast enkele sectoren die volledig in aanmerking komen, kunnen ook een aantal andere sectoren voor een bepaalde activiteit een beroep doen op coronawerkloosheid. Met andere woorden: niet alleen de sector maar ook de activiteit is bepalend. Voorlopig is het nog niet helemaal officieel, maar dit weten we nu al:
De druk op het systeem tijdelijke werkloosheid wegens overmacht nam de laatste weken geleidelijk af. Toch blijft het een belangrijke schakel om bedrijven heelhuids door de crisis te helpen. De steunmaatregel blijft dus ook de komende maanden overeind, maar enkel voor de zwaarst getroffen bedrijven en sectoren:
Voor dat laatste criterium was het nog wachten op de specifieke sectorlijst, maar deze opsomming is alvast gepubliceerd op de website van minister Muylle:
Het venijn zit in de woorden ‘beperkt tot’. Niet alle activiteiten binnen een sector komen immers in aanmerking voor de verlenging van de coronawerkloosheid. In eenzelfde bedrijf gelden er hierdoor soms verschillende tijdelijke werkloosheidstelsels door elkaar.
De opsplitsing van activiteiten is bovendien niet altijd even rechtlijnig: medewerkers verrichten immers soms meerdere activiteiten. Hoeveel tijd moet een werknemer aan een bepaalde activiteit besteden om kans te maken op coronawerkloosheid? En hoe toon je zoiets aan? Het aantal vraagtekens is nog groot.
Op onze website vind je al enkele weken een overzicht met verplichtingen, achterliggende stappenplannen en bijbehorende documenten per type tijdelijke werkloosheid vanaf 1 september 2020. Nu de sectorenlijst is bekendgemaakt, moeten we dit aanpassen. Momenteel bekijken we samen met de RVA de praktische implicaties van deze uitbreiding. Zodra we alles glashelder hebben, zullen we gericht communiceren met onze betrokken klanten.
Heb je ondertussen nood aan verheldering? Neem een kijkje op onze corona FAQ-pagina voor een antwoord op andere coronavragen.
Door Geert Vermeir - Manager Juridisch Kenniscentrum
Geert Vermeir werkt voor het juridisch kenniscentrum van SD Worx. Met zijn rechtendiploma op zak (KULeuven), begon hij te werken als Legal Advisor en later als Knowledge Manager bij Securex. Na een decennium bij Securex trad hij in april 2008 in dienst bij SD Worx als Senior Legal Advisor. Sinds juli 2014 werkt hij voor het juridisch kenniscentrum. Als expert op vlak van arbeidsrecht en sociale zekerheid deelt hij zijn kennis onder andere als trainer in sociaaljuridische opleidingen.