Door Geert Vermeir - 1 oktober 2020 - Leestijd: 2 minuten
Op 7 oktober 2020 ondertekenden de sociale partners twee nieuwe cao’s met als doel de impact van de coronacrisis te bestrijden. Cao 103 geeft werknemers weer zicht op het klassieke tijdskrediet – ook na gebruik van een van de corona-verlofstelsels. De vereenvoudigde procedure tijdelijke werkloosheid economische redenen voor bedienden wordt voortaan omkaderd door cao 148. Wij spitten beide voor je uit.
Wat voorafging: midden september bereikten de sociale partners een akkoord over enkele hete coronahangijzers. Enkele details zijn intussen bekend en in cao’s vastgelegd. Dit is wat werd beslist
Wat betekent dit voor jou als werkgever?
Werknemers die aan de criteria voldoen, kunnen na afloop van corona-ouderschapsverlof het gewone tijdskrediet aanvragen. Aangezien tijdskrediet een recht is voor werknemers, kun je dit niet weigeren. Soms is uitstel wel mogelijk.
Sinds 1 september 2020 gelden er nieuwe regels voor de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Enkel bedrijven die minstens 20% tijdelijke werkloosheid toepasten in Q2 dit jaar en uitzonderlijk hard getroffen sectoren kunnen er nog van gebruikmaken tot eind 2020 (scenario A1, A2 en A3).
Voor alle andere ondernemingen in moeilijkheden waarvan de bedienden tijdelijk werkloos worden om economische redenen, gelden er sinds 1 september 2020 twee mogelijke scenario’s:
In welk stelsel je ook terechtkomt, beide vereisen een sectorale cao, bedrijfs-cao of ondernemingsplan.
Voor ondernemingen en sectoren die (nog) geen eigen cao of plan hadden, was er cao nr. 147 van de Nationale Arbeidsraad – gesloten op 18 maart 2020. Die liep echter af op 30 juni 2020. Voor de periode vanaf 1 juli 2020 is er nu opvolger cao 148. Deze nieuwe cao heeft hetzelfde doel, maar is wel een stuk ruimer dan haar voorganger en:
Wat betekent dit voor jou als werkgever?
Wil je na 31 augustus 2020 nog gebruikmaken van het systeem tijdelijke werkloosheid economische redenen voor bedienden, dan kun je dat ook eenvoudig zonder sectorale cao, bedrijfs-cao of ondernemingsplan. We verwachten hiervoor nieuwe formulieren C106a en C106a-corona-overgangsregeling.
Raak je stilaan het overzicht kwijt in het kluwen aan coronamaatregelen? Wij stellen alles weer scherp. Raadpleeg onze corona-FAQ voor een antwoord op de meest gestelde vragen.
Door Geert Vermeir - Manager Juridisch Kenniscentrum
Geert Vermeir werkt voor het juridisch kenniscentrum van SD Worx. Met zijn rechtendiploma op zak (KULeuven), begon hij te werken als Legal Advisor en later als Knowledge Manager bij Securex. Na een decennium bij Securex trad hij in april 2008 in dienst bij SD Worx als Senior Legal Advisor. Sinds juli 2014 werkt hij voor het juridisch kenniscentrum. Als expert op vlak van arbeidsrecht en sociale zekerheid deelt hij zijn kennis onder andere als trainer in sociaaljuridische opleidingen.