Nu (bijna) alles weer mag: waar willen werknemers werken?

Door Katleen Jacobs - 22 juni 2021 - Leestijd: 3 minuten

Werkplanning -en organisatie

Vanaf deze zomer mogen we weer allemaal naar kantoor. Telewerk is dan niet langer verplicht maar ‘sterk aanbevolen’. Hoe staan Belgische werknemers tegenover de terugkeer naar hun vertrouwde werkplek? In een notendop: de meerderheid is niet van plan om telewerk volledig los te laten. Meer zelfs, de mogelijkheid om de werkplek flexibel in te vullen, is een van de topredenen geworden om voor werkgever X of Y te kiezen.

Telework

Belgische inhaalbeweging

Uit onderzoek van SD Worx blijkt dat telewerk een blijver is, zeker als het van de werknemers zelf afhangt. Ter illustratie: vóór COVID-19 werkte 67,5% altijd op kantoor, na de pandemie plant minder dan de helft van de werknemers (45,3%) voltijds terug te keren naar de fysieke werkplek. Daarmee moeten we nog altijd telewerkkoplopers Duitsland, Nederland en het VK voor ons dulden, maar de kloof van voor de coronacrisis is bijna gedicht. Opvallend is ook dat bijna 1 op de 4 Belgische werknemers (23,8%) in de toekomst graag regelmatig wil telewerken: minimaal enkele keren per week.

Vrouwen leiden de (productieve) dans

Vooral vrouwen lijken de nieuwe vorm van werken goed te smaken. Liefst 4 op de 10 vrouwen (39,8%) plannen hun routine van het afgelopen jaar voort te zetten: 27% wil meerdere dagen per week of continu in het thuiskantoor vertoeven, terwijl voor 12,8% een keer per week al zou volstaan.

Waar zowel mannen als vrouwen het alleszins klinkend over eens zijn: de positieve impact van telewerk op hun productiviteit. Meer dan de helft van de Belgische werknemers (52,8%) is ervan overtuigd dat zijn thuisomgeving een positieve tot heel positieve impact heeft op de prestaties. Ook dat geeft aan dat telewerk allicht een integraal deel wordt van onze werkcultuur.

Werkgevers aan zet

Werkgevers die dachten dat alles snel terug in zijn oude plooi zou vallen, maken maar beter de borst nat. De toekomst bestaat uit hybride werkplekken – waar afwisselend van thuis en op kantoor wordt gewerkt – met de zomer als overgangsperiode. In de volgende maanden wordt het vooral belangrijk om een structureel evenwicht te vinden waarbij iedereen zich goed voelt.

Voor wie nog extra motivatie nodig heeft voor het uitwerken van een telewerkbeleid: bij ruim 1 op de 3 Belgen staat flexibiliteit, waaronder flexibele werkplekken, in de top 3 van redenen om voor een bepaalde werkgever te kiezen. Wil je nieuw talent aantrekken, dan is een telewerkbeleid een must.

Op zoek naar tips om van hybride werken een succes te maken?

We zetten de 6 belangrijkste op een rij.

Meer info over telewerk?

Hier staat alles gebundeld.

Gerelateerde artikelen

refresh Meer artikelen